skip to Main Content
De verkoop van huisdieren in winkels is afgenomen terwijl adoptie toeneemt in Spanje

De verkoop van huisdieren in winkels is afgenomen terwijl adoptie toeneemt in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een onderzoek van de Madrileense vereniging van dierenartsen zijn de verkopen in winkels van honden en katten met 10% afgenomen de laatste tien jaar en is het aantal huisdieren wat geadopteerd wordt toegenomen. Ook het geven als geschenk van een huisdier is flink gedaald tussen 2007 en 2017 wat direct gevolgen heeft voor het aantal in de steek gelaten honden en katten.

De Asociación Madrileña de Veterinarios de Animales de Compañía (AMVAC) heeft deze week haar rapport gepresenteerd waarbij gekeken wordt naar de situatie van dierenartsen in Spanje tussen 2007 en 2017. Een van de meest opvallende cijfers zijn die van de aankoop van dieren in winkels en die van adoptie. Zo is de verkoop in winkels afgenomen van 25% in 2007 naar 15% in 2017 terwijl de adoptie bij dierenasiels gestegen is van 4,9% in 2007 naar 14,9% in 2017. Ook het geven van dieren tussen particulieren is gestegen van 9,8% naar 15,4% en die van dieren verkregen door advertenties van 1,1% naar 2,7%.

Wat ook opvalt is dat het geven van een hond of kat als geschenk flink is gedaald van 34,2% in 2007 naar 25,2% in 2017. De hoofdreden voor de aanschaf of het nemen van een hond of kat is omdat men van dieren houdt (48,4%) gevolgd door het hebben van een dier als gezelschap om onder andere eenzaamheid weg te nemen (18,7%) en het feit dat kinderen een hond of kat wilden hebben is ook motief van het hebben van een huisdier (9,6%). In 6,2% van de gevallen wil men het in de steek laten of doden van een dier voorkomen door deze te adopteren terwijl in 5,4% van de gevallen een huisdier als geschenk werd gegeven.

In Spanje zijn 22.400 dierenartsen (veterinarios) te vinden, een aantal wat eigenlijk volgens de Europese norm waarbij dit gelinkt is aan het bbp veel te hoog is. Er zouden er volgens de EU 12.994 moeten zijn waarbij er dus een “overschot” is van 9.409 dierenartsen in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. Moet zeggen dat de paar dierenzaken die ik hier bezoek in de regio het nu anders doen, in plaats van ze te verkopen bieden ze nu honden en katten aan ter adoptie. Zowel pups als volwassen dieren. En zeker niet alleen maar rashonden.

  Zoals Wizza al zegt, het zijn weer kleine stapjes vooruit, maar we zien het allemaal graag nog beter gaan.

  Waar ze wat mij betreft ook wel iets aan mogen doen, maar dat is niet alleen in Spanje een probleem volgens mij, zijn die broodfokkers en handelaren.
  Als je op Milanuncios kijkt bijvoorbeeld, zie je 15 advertenties staan van verschillende rassen en pups en dan wel telkens hetzelfde telefoonnummer.
  Dan weet je wel genoeg, die honden leven vaak ook in vreselijke omstandigheden.
  Misschien nog wel erger dan de dieren uit de dierenwinkel….

  Beide is niet goed, maar is er inmiddels betere controle op de handelaren en broodfokkers? Weet iemand of de redactie dat??

 2. Weer een klein stapje verder. Walgelijk om die stumpers van puppies en kittens in de winkels in kleine kooitjes te zien. En nog erger dat er mensen zijn die ze kopen.
  Vindt men zielig en denken dat ze het goed doen, maar daardoor houd je de handel in dieren in stand.
  Ook het schenken van dieren met Kerst vooral is een drama. Na een aantal maanden verdwijnen er heel veel van deze “kadootjes” in het asiel. :-((((

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken