De verkoop van huisdieren in winkels is afgenomen terwijl adoptie toeneemt in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

De verkoop van huisdieren in winkels is afgenomen terwijl adoptie toeneemt in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van de Madrileense vereniging van dierenartsen zijn de verkopen in winkels van honden en katten met 10% afgenomen de laatste tien jaar en is het aantal huisdieren wat geadopteerd wordt toegenomen. Ook het geven als geschenk van een huisdier is flink gedaald tussen 2007 en 2017 wat direct gevolgen heeft voor het aantal in de steek gelaten honden en katten.

De Asociación Madrileña de Veterinarios de Animales de Compañía (AMVAC) heeft deze week haar rapport gepresenteerd waarbij gekeken wordt naar de situatie van dierenartsen in Spanje tussen 2007 en 2017. Een van de meest opvallende cijfers zijn die van de aankoop van dieren in winkels en die van adoptie. Zo is de verkoop in winkels afgenomen van 25% in 2007 naar 15% in 2017 terwijl de adoptie bij dierenasiels gestegen is van 4,9% in 2007 naar 14,9% in 2017. Ook het geven van dieren tussen particulieren is gestegen van 9,8% naar 15,4% en die van dieren verkregen door advertenties van 1,1% naar 2,7%.

Wat ook opvalt is dat het geven van een hond of kat als geschenk flink is gedaald van 34,2% in 2007 naar 25,2% in 2017. De hoofdreden voor de aanschaf of het nemen van een hond of kat is omdat men van dieren houdt (48,4%) gevolgd door het hebben van een dier als gezelschap om onder andere eenzaamheid weg te nemen (18,7%) en het feit dat kinderen een hond of kat wilden hebben is ook motief van het hebben van een huisdier (9,6%). In 6,2% van de gevallen wil men het in de steek laten of doden van een dier voorkomen door deze te adopteren terwijl in 5,4% van de gevallen een huisdier als geschenk werd gegeven.

In Spanje zijn 22.400 dierenartsen (veterinarios) te vinden, een aantal wat eigenlijk volgens de Europese norm waarbij dit gelinkt is aan het bbp veel te hoog is. Er zouden er volgens de EU 12.994 moeten zijn waarbij er dus een “overschot” is van 9.409 dierenartsen in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.