Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Europa

Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Europa
Beeld: Carrasca milenaria de Lecina / Arboleuropeo.es

Duizendjarige steeneik in Lecina-Bárcabo (Huesca) boom van het jaar in Europa

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – De millennium steeneik van Lecina in de provincie Huesca in Aragón is woensdag tot de grote winnaar gekozen van de Tree of the Year ofwel de Europese boom van het jaar verkiezing. Met 104.264 stemmen kreeg de Heksenboom de meeste stemmen van alle 14 inzendingen.

We hebben er regelmatig over geschreven en we vinden het een leuke wedstrijd waarmee je iets dichter bij de natuur kunt komen, de Europese boom verkiezing of de ‘Tree of the year’ verkiezing. En uiteraard is deze Europese competitie nu iets leuker geworden nu een Spaanse boom gekozen is tot Europese boom van het jaar 2021.

De milennium steeneik van Lecina kreeg uiteindelijk 104.264 stemmen wat veel meer is dan de nummer twee op de lijst, de Italiaanse Curinga Plataan met 78.210 stemmen en de nummer drie, de Russische Oude oosterse plataan met 66.026 stemmen. 

De eeuwenoude Moeierboom in Nederland is op de zesde plaats geëindigd op 34.244 stemmen en de Belgische Vierstammige Overlever van Ieper eindigde op 30.886 stemmen op een twaalfde plaats.

Tussen 1 en 28 februari was het voor iedereen mogelijk mee te stemmen op de Boom van het jaar waarin je kon kiezen uit 14 bomen uit evenzoveel landen. Tussen 22 en 28 februari was de stemming geheim om het extra spannend te maken maar toen liep de Spaanse boom al voorop in de strijd. Uiteindelijk werd de winnaar op 17 maart via internet bekend gemaakt.

Gezellig

Met inachtname van de corona-maatregelen wilden de 13 inwoners van het dorp Lecina en de omliggende gemeenten er toch een feestje van maken. De burgemeesters van de omliggende dorpen waren samen met diverse politici en natuurlijk de inwoners zelf naar het dorpsplein in Lecina gekomen om de bekendmaking van de winnaar bij te wonen.

Nu het in de autonome regio Aragón weer mogelijk is om interprovinciaal te reizen, dus tussen Zaragoza, Teruel en Huesca, kunnen het kleine dorp en de weinige inwoners zich voorbereiden op een grote drukte. 

Waarom heeft de Spaanse boom gewonnen?

Het speciale van de Spaanse winnaar is dat de steeneik te zien is in het wapen van de autonome regio Aragón (linksboven). 

De steeneik (encina) is daarnaast ook het symbool van de Sobrarbe regio in de provincie Huesca want de naam komt immers van ‘Sobre Arbol’ ofwel ‘boven de boom’.

Legende

Volgens de legende waren de Jacetanos vanuit San Juan de la Peña naar Aínsa gekomen om dit gebied te heroveren op de Saracenen. Toen de christenen de strijd aan het verliezen waren verscheen er een rood kruis op een eik en toen veranderde het lot van de strijd en veroverde men het dorp Aínsa, gelegen in de Sobrarbe regio.

De ‘Carrasca milenaria de Lecina’ zoals de boom heet in het Spaans is makkelijk te bezoeken want deze bevindt zich bij de ingang van het dorp Lecina (dat bij de gemeente Bárcabo hoort). 

De route om bij de boom te komen is met speciale borden aangegeven maar is slechts een korte wandeling vanaf de weg of parkeerplaats.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.