Wijzigingen punten bij het Spaanse rijbewijs met puntensysteem

Wijzigingen punten bij het Spaanse rijbewijs met puntensysteem
Beeld: 123rf

Wijzigingen punten bij het Spaanse rijbewijs met puntensysteem

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Die Nederlanders en Belgen die in Spanje woonachtig zijn en een Spaans rijbewijs met het puntensysteem hebben moeten er rekening mee houden dat er enkele wijzigingen komen. Zo zal het bellen achter het stuur of het in je hand hebben van een smartphone of mobiele telefoon tijdens het rijden veel zwaarder gestraft gaan worden.

De Spaanse verkeersdienst DGT zal strenger gaan optreden en meer punten aftrekken van het ‘Permiso por Puntos’ als er sprake is van een overtreding die gezien wordt als een ernstige overtreding.

Enkele wijzigingen zijn:

Het bellen tijdens het rijden of het in je hand vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur zal niet meer 3 maar 6 punten kosten. De boete is 200 euro.

Het rijden zonder het dragen van de verplichte autogordel, het niet gebruiken van kinderzitjes of verhogingen, het niet dragen van een helm op de motor/scooter en andere veiligheidsmaatregelen zal niet meer 3 maar 4 punten kosten.

Het hebben van radar detectie apparaten en soortgelijke, ook als deze niet gebruikt worden, wordt gezien als een ernstige overtreding en kost 3 punten. Boete is 500 euro.

LEESTIPS:
Een Spaans rijbewijs aanvragen
Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje
Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje

Rijbewijs met punten

Het rijbewijs met punten werd in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten maar diegene die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht je alle punten kwijtraken dan verlies je het rijbewijs voor zes maanden waarna men opnieuw een examen moet doen.

Ga naar de inhoud