Belangrijke data en deadline voor de belastingaangifte 2024 in Spanje

Belangrijke data en deadline voor de belastingaangifte 2024 in Spanje
Beeld: via canva.com

Belangrijke data en deadline voor de belastingaangifte 2024 in Spanje

Het doen van de belastingaangifte is een jaarlijkse verplichting voor veel Spanjaarden. Het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de belangrijke data en deadlines rond de belastingaangifte, zodat je aan alle verplichtingen kunt voldoen, financiële planning kunt doen en mogelijke boetes voorkomt. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste data en deadlines voor de belastingaangifte van 2023 in Spanje.

De belastingaangifte voor het inkomstenjaar 2023 kan worden ingediend vanaf 3 april 2024. Dit is de datum waarop de campagne voor de ‘Declaración de la Renta’ (belastingaangifte) van 2023-2024 van start gaat. Er zijn verschillende manieren om de belastingaangifte in te dienen:

 • Online via de website of mobiele app van de Belastingdienst (Agencia Tributaria)
 • Persoonlijk bij een belastingkantoor
 • Telefonisch

Vanaf 3 april 2024 kun je ook de ‘borrador’ (voorlopige aangifte) opvragen. Deze voorlopige aangifte bevat al veel informatie die de Belastingdienst heeft ontvangen van je werkgever, bank en andere instanties. Het is verstandig om deze voorlopige aangifte te controleren en eventuele ontbrekende informatie aan te vullen, zodat je de definitieve aangifte nauwkeurig kunt indienen.

Online indienen

De populairste manier om de belastingaangifte in te dienen is via internet. Dit kan vanaf 3 april tot en met 1 juli 2024. Om online de aangifte te kunnen doen, heb je een elektronische handtekening nodig. Dit kan een digitaal certificaat zijn, het Cl@ve PIN-systeem of het referentienummer dat je krijgt met de voorlopige aangifte of in vak 505 van je vorige aangifte.

Online indienen heeft enkele voordelen:

 • Het is gemakkelijk en kan vanaf elke locatie met een internetverbinding
 • Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om je te begeleiden bij het invullen
 • Je kunt tussentijds opslaan en later verder gaan
 • De berekeningen worden automatisch gedaan, wat de kans op fouten verkleint

Persoonlijk

Als je liever persoonlijk je aangifte indient, is dat mogelijk van 3 juni tot en met 1 juli 2024. Je moet hiervoor wel een afspraak maken. Om een afspraak te maken voor persoonlijke indiening, kun je vanaf 29 mei tot en met 28 juni online een afspraak inplannen, via de mobiele app of telefonisch. De telefoonnummers hiervoor zijn 91 535 73 26, 901 12 12 24, 91 553 00 71 of 901 22 33 44.

Op de dag van de afspraak moet je naar het aangegeven belastingkantoor gaan met de volgende documenten:

 • Identiteitsbewijs (DNI)
 • De voorlopige aangifte (‘borrador’)
 • Inkomstenbescheiden (loonstroken, bankafschriften, etc.)
 • Bewijzen van aftrekposten (hypotheekbetalingen, huurbetalingen, etc.)

Telefonisch

Een derde optie is om je aangifte telefonisch in te dienen. Dit kan van 7 mei tot en met 1 juli 2024, maar ook hiervoor moet je eerst een afspraak maken. Net als bij de persoonlijke indiening, kun je vanaf 29 april tot en met 28 juni een afspraak maken voor telefonische indiening. Dit kan online, via de app of via dezelfde telefoonnummers als voor de persoonlijke afspraken.

Op de dag en het tijdstip van de afspraak zal een medewerker van de Belastingdienst je bellen op het door jou opgegeven telefoonnummer. Tijdens dit gesprek zal de medewerker je allerlei gegevens vragen die nodig zijn voor het invullen van de aangifte, zoals:

 • Identiteitsnummer (DNI)
 • Referentienummer
 • Bankrekeningnummer (IBAN)
 • Kadastrale gegevens van onroerend goed

Wat is de ‘borrador’?

De ‘borrador’ is een voorlopige versie van je belastingaangifte, die wordt samengesteld door de Belastingdienst op basis van de informatie die ze heeft ontvangen van onder andere je werkgever en bank. Vanaf 3 april 2024 kun je deze voorlopige aangifte opvragen. Dit is de start van de campagne voor de ‘Declaración de la Renta’ van 2023-2024.

De borrador is een handig hulpmiddel om je belastingaangifte voor te bereiden. Je kunt deze controleren op eventuele missende of onjuiste informatie en deze vervolgens aanvullen of corrigeren voordat je de definitieve aangifte indient. Het gebruik van de borrador verkleint de kans op fouten en bespaart je tijd bij het invullen van de aangifte, aangezien veel gegevens al voor je zijn ingevuld.

Uiterste inleverdatum

De uiterste datum om je belastingaangifte voor 2023 in te dienen is 1 juli 2024. Deze deadline geldt voor alle indieningsmethoden: online, persoonlijk en telefonisch.

Als uit je aangifte blijkt dat je nog belasting moet bijbetalen, dan is de uiterste datum om dit bedrag te voldoen 25 juni 2024. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag in twee termijnen te betalen: 60% bij het indienen van de aangifte en de resterende 40% op 5 november 2024.

Het is van groot belang om je aangifte voor 1 juli 2024 in te dienen en eventuele bedragen voor die datum te betalen. Bij het overschrijden van deze deadline loop je het risico op boetes en extra kosten van de Belastingdienst.

Teruggave

In sommige gevallen blijkt uit de belastingaangifte dat je in 2023 teveel inkomstenbelasting hebt betaald. In dat geval heb je recht op een teruggave van dat bedrag. De Belastingdienst heeft tot 1 juli van het jaar volgend op de aangifte de tijd om eventuele teruggaven te voldoen. Dit betekent dat voor de aangiften over 2023 de termijn loopt tot 1 juli 2025.

Als er een bedrag moet worden teruggestort, zal dit automatisch worden overgemaakt naar de bankrekening die je hebt opgegeven bij het doen van de aangifte. Let er dus op dat je de juiste rekeninggegevens invult.

Ga naar de inhoud