Paus Francisco bekritiseert Spaanse priesters die bidden voor zijn dood

Paus Francisco bekritiseert Spaanse priesters die bidden voor zijn dood
Beeld: via canva.com

Paus Francisco bekritiseert Spaanse priesters die bidden voor zijn dood

Paus Franciscus heeft onlangs gereageerd op opmerkingen van enkele Spaanse priesters die openlijk zeiden te bidden voor zijn spoedige dood. De paus uitte zijn teleurstelling en zei medelijden te hebben met deze priesters, en betoogde dat ze niet slecht, maar eerder “verdrietig” zijn. De controverse begon na een online discussie op 22 februari, waarin de priesters hun wens uitten dat de paus snel naar de hemel zou gaan, een opmerking die later als ongepast werd erkend.

Paus Franciscus heeft onlangs gereageerd op de controversiële opmerkingen van enkele Spaanse priesters die openlijk zeiden te bidden voor zijn spoedige dood. In een interview met de Spaanse digitale krant elDiario.es, geciteerd door het religieuze medium Religión Digital, uitte de paus zijn teleurstelling en zei medelijden te hebben met deze priesters.

“Ik heb medelijden met hen, omdat ik niet denk dat ze slechte mensen zijn, maar eerder verdrietige mensen”, zei de paus. Hij gaf aan dat er in Spanje veel goede mensen zijn die hard werken, maar dat er ook kleine groepen verzet zijn tegen zijn visie op zaken als het zegenen van homoseksuele koppels en van gescheiden mensen. De paus ontkende echter openlijke confrontaties met de Spaanse bisschoppen, ondanks hun meningsverschillen.

Tijdens hetzelfde gesprek besprak Paus Franciscus ook de toekomst van de katholieke kerk in Spanje, na de conservatieve wending met de benoeming van Luis Argüello als voorzitter van de Spaanse bisschoppen. De paus gaf ook aan dat hij geen plannen heeft om af te treden, tenzij hij een ernstige ziekte krijgt.

Hij erkende echter dat sommigen in het Vaticaan bijna al aan een nieuw conclaaf dachten toen hij in het ziekenhuis lag. “Ze waren meer geïnteresseerd in politiek, in het voeren van een verkiezingscampagne”, zei de paus.

Verdeeldheid

De verdeeldheid tussen Paus Franciscus en sommige Spaanse bisschoppen is niet nieuw. In 2021 bekritiseerden tientallen Spaanse bisschoppen de paus nadat hij had gezegd dat homoseksuele koppels gezegend mochten worden. Veel bisschoppen weigerden deze richtlijn op te volgen, waardoor de spanningen toenamen.

Een ander voorbeeld is de kwestie van de zegening van gescheiden mensen die een nieuwe relatie zijn aangegaan. Hoewel de paus heeft aangegeven open te staan voor deze praktijk, hebben veel Spaanse bisschoppen zich hier fel tegen verzet.

De controversiële opmerkingen

De controverse begon op 22 februari, tijdens een online discussie genaamd “La Sacristía de la Vendée. Una tertulia sacerdotal contrarrevolucionaria” (De Sacristie van de Vendée. Een contra-revolutionaire priesterlijke discussie). Tijdens deze bijeenkomst, geleid door Francisco José Delgado Martín, een priester uit het bisdom Toledo, uitten enkele deelnemers de wens dat Paus Franciscus snel naar de hemel zou gaan.

Deze opmerkingen veroorzaakten een golf van kritiek en verontwaardiging, zelfs onder de priesters zelf. Zij erkenden later dat het commentaar van slechte smaak was geweest.

Hoewel de opmerkingen van de Spaanse priesters schokkend waren, kregen ze ook kritiek van andere geestelijken. Pater Ángel, een Spaanse priester die het hoofd is van de ngo Mensajeros de la Paz (Boodschappers van de Vrede), maakte deel uit van de delegatie die de paus bezocht en reageerde op de controverse. “Het is heel triest dat er priesters zijn die dit soort dingen zeggen”, zei hij. “Het is niet de houding die we moeten hebben als dienaren van de kerk.”

De paus toonde medelijden met de priesters, maar hun opmerkingen kunnen leiden tot disciplinaire acties van hun bisdommen of het Vaticaan zelf. Dit kan resulteren in tijdelijke schorsing van hun taken of overplaatsing naar een andere parochie, om te voorkomen dat ze controversiële meningen uiten.

Ga naar de inhoud