Het sluiten van kerncentrales in Spanje zorgt ervoor dat de rekeningen omhoog gaan

Oeps ... foto ontbreekt!

Het sluiten van kerncentrales in Spanje zorgt ervoor dat de rekeningen omhoog gaan

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In een al jarenlange discussie over het afschaffen van de zonbelasting op zonnepanelen en het meer gebruiken van groene energie gooit de energieleverancier Endesa er nog een schepje bovenop door te melden dat de huidige kerncentrales nodig zijn in Spanje. Het eventueel sluiten van deze energiefabrieken zou ervoor zorgen dat de elektriciteitsrekeningen van alle Spanjaarden omhoog zouden gaan. Er zou namelijk 7.572 MW minder geproduceerd worden en dat kan volgens Endesa op de korte termijn niet gecompenseerd worden.

Daarnaast geeft Endesa aan dat de uitstoot van CO2 met 50% zal gaan stijgen in Spanje als men overgaat op de meer conventionele manieren van energie opwekken zoals met kolen. Het verlies van de elektriciteit die opgewekt wordt door kerncentrales zou moeten worden gecompenseerd door de milieuvriendelijke manieren zoals zonne- en windenergie. Men zou echter 26.000 MW nodig hebben aan windenergie of 32.000 MW aan zonne energie om het kernenergie verlies te compenseren. Dat is wat Endesa heeft uitgerekend.

Zou men zon en wind combineren dan zou er 22.000 MW aan windenergie nodig zijn en 7.000 MW aan zonne energie die de 30.000 MW “groene energie” die Spanje heeft beloofd te installeren aan te vullen. Ook al zijn er mogelijkheden genoeg, energie opwekkers buiten de kernenergie zijn niet hetzelfde. Kernenergie wordt immers 24 uur per dag opgewekt waarbij weersomstandigheden niet van invloed zijn. Windenergie wordt alleen opgewekt als er wind is en zonne energie alleen als er zon is, aldus Endesa. Deze weersomstandigheden zouden overbrugt kunnen worden door goede opslagmogelijkheden zoals grote batterijen.

Al met al zou het uitschakelen van kerncentrales in Spanje volgens Endesa inhouden dat de prijs per MWh met 10 euro omhoog zou gaan wat weer zou betekenen dat de energierekening voor de gemiddelde Spanjaard met 26% zal stijgen.

Kerncentrales in Spanje

Spanje heeft op dit moment 6 kerncentrales waarvan er twee, te weten Almaraz en Ascó, twee reactoren hebben waardoor er in totaal 8 reactoren zijn in Spanje met een potentie van 7.728 MWe. De oudste kerncentrale stamt uit 1971 en is de Santa María Garoña gelegen in de provincie Burgos gevolgd door de kerncentrale van Almaraz in Cáceres gebouwd in 1981. In 1983 werden er twee kerncentrales gebouwd, te weten in Ascó provincie Tarragona en Almaraz II in Cáceres. De kerncentrale Cofrentes in Valencia werd in 1984 gebouwd gevolgd door de kerncentrale uit 1985 in de provincie Tarragona Ascó II en in 1987 de kerncentrale (zie foto artikel) in Vandellós in het zuiden van Tarragona. De laatst gebouwde kerncentrale stamt alweer uit 1987 en is TRillo gelegen in de provincie Guadalajara.

Ga naar de inhoud