Europees kampioen “steen balanceerder” komt uit Cádiz

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

CÁDIZ – De nieuwe Europees kampioen “stone balancer” ofwel steen balanceerder komt uit Spanje, om precies te zijn uit een bekend wit dorp in de provincie Cádiz. Pedro Durán wist niet alleen Europees kampioen te worden maar ook twee categorieën op het wereldkampioenschap in de Verenigde staten te winnen.

Er zullen niet veel mensen bekend zijn met de sport van stone balancer en eerlijk gezegd ook wij van de redactie kenden het niet. Weliswaar kennen wij en waarschijnlijk veel lezers die wel eens in de natuur wandelen het fenomeen stenen stapelen om zo het einde of het verloop van een route aan te geven, de zogenaamde steenmannetjes, maar het balanceren van stenen blijkt dus een serieuze sport te zijn.

Spanje kent officieel maar een equilibriodor de piedras ofwel steen balanceerder die op internationaal niveau van enige betekenis is en dat is de 42-jarige Pedro Durán uit Arcos de la Frontera in de provincie Cádiz. Slechts drie jaar geleden begon Pedro interesse te tonen in het stapelen en balanceren van stenen. Zijn bedoeling was om kunstzinnige en gebalanceerde creaties te maken, deze te fotograferen en samen met een poëtische tekst op Facebook te plaatsen om een yoga studio te promoten.

Pedro is nu de enige Spanjaard die meedoet met het uit de Verenigde Staten afkomstige Stone of Rock Balance, een sport die blijkbaar daar heel groot is. Het is de Spanjaard gelukt om in korte tijd een bekende persoon in het wereldje te worden. Bij het Europees kampioenschap wist Pedro kampioen te worden in de categorie Land Art. Dankzij deze Europese titel mocht de Spaanse steen balanceerder in maart meedoen aan het Llano Earth Art Fest (LEAF) waar hij prijzen wist te winnen in twee categorieën en naam maakte.

Pedro heeft het steen balanceren zelf geleerd na een moeilijke periode in zijn leven waar hij de weg even kwijt was. Op een gegeven moment ging hij samen met zijn zoon naar het strand en begon hij stenen te stapelen, torens te bouwen en later moeilijk gebalanceerde en kunstzinnige vormen te creëren. Hij ging zich verdiepen in de wereld van Stone Balance en zo werd hij een beetje een fenomeen in het kleine wereldje van steen balanceerders.

Pedro Durán is op Instagram te volgen op @piedrasenequilibrio waar hij foto’s plaatst voor zijn meer dan 18.000 volgers. Daar laat hij mooie foto’s zien van zijn creaties die op idyllische plaatsen in de natuur zijn gemaakt met de stenen die hij daar ter plaatse vindt, deze te fotograferen en daarna weer af te breken om de stenen op dezelfde plaats terug te leggen. Het zoeken en stapelen van stenen kan tussen de 2 en 5 uur in beslag nemen. Het maximale wat Pedro ooit heeft gestapeld was een creatie van 32 stenen ergens in Schotland.

https://www.instagram.com/p/Bho_CmehaSM/?taken-by=piedras_en_equilibrio
https://www.instagram.com/p/Bhdjw20hqN9/?taken-by=piedras_en_equilibrio
https://www.instagram.com/p/BgnpJiMF3Rc/?taken-by=piedras_en_equilibrio
https://www.instagram.com/p/BeCvJi1FOTd/?taken-by=piedras_en_equilibrio
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.