Ibiza wil geiten van het eiland Es Vedrá halen

Oeps ... foto ontbreekt!

Ibiza wil geiten van het eiland Es Vedrá halen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De raad van Ibiza heeft ingestemd met het verwijderen of beter gezegd weghalen en verhuizen van de ongeveer 50 geiten die al gedurende jaren leven op het kleine eilandje Isla de Es Vedrá voor de kust van Ibiza. Er wordt al maanden of wellicht al jaren over gediscussieerd in de politiek maar uiteindelijk is men het erover eens dat de geiten weg moeten worden gehaald omdat deze daar niet thuishoren.

Het Eiland Es Vedrá hoort bij Ibiza en vormt onderdeel van het Parque Natural de Es Vedrá, Es Vedranell y els illots de Ponent (787 ha). Het is alleen mogelijk om bij dit natuurparadijs voor de kust van Ibiza te komen via een boot maar aan land gaan is door de autoriteiten gereguleerd.

Sinds lange tijd leven er op dit kleine eiland, of meer een rotspunt in het water, tussen de 45 en 50 geiten (cabras). Het gaat niet om geiten die daar thuishoren maar om dieren die daar door de ‘vedraners’ geplaatst zijn. ‘Vedraners’ zijn inwoners van Ibiza die op het eiland een stuk grond hebben (of soms niet) en daar geiten geplaatst hebben en, zo zegt men, elke jaar of om de twee jaar geiten weghalen voor consumptie.

Het probleem is dat Es Vedrá een beschermd natuurgebied is en dus is het verboden om niet autochtone dieren zoals geiten, konijnen en andere dieren daar te plaatsen. Er zijn dure studies en onderzoeken geweest waaruit blijkt dat de geiten weg moeten om geen verdere schade aan het eiland en de flora te veroorzaken. Men weet echter nog niet zo goed hoe men de geiten weg moet halen.

Over een ding is men het eens, de geiten moeten levend weggehaald worden. Er zijn ook plannen om vijf geiten op het eiland achter te laten en deze te gebruiken om vaccinaties te testen.

Ibiza wil geiten van het eiland Es Vedrá halen
Es Vedrá / Pixabay
Ga naar de inhoud