Ibiza wil geiten van het eiland Es Vedrá halen

Ibiza wil geiten van het eiland Es Vedrá halen
Beeld: Archieffoto

IBIZA – De raad van Ibiza heeft ingestemd met het verwijderen of beter gezegd weghalen en verhuizen van de ongeveer 50 geiten die al gedurende jaren leven op het kleine eilandje Isla de Es Vedrá voor de kust van Ibiza. Er wordt al maanden of wellicht al jaren over gediscussieerd in de politiek maar uiteindelijk is men het erover eens dat de geiten weg moeten worden gehaald omdat deze daar niet thuishoren.

Het Eiland Es Vedrá hoort bij Ibiza en vormt onderdeel van het Parque Natural de Es Vedrá, Es Vedranell y els illots de Ponent (787 ha). Het is alleen mogelijk om bij dit natuurparadijs voor de kust van Ibiza te komen via een boot maar aan land gaan is door de autoriteiten gereguleerd.

Sinds lange tijd leven er op dit kleine eiland, of meer een rotspunt in het water, tussen de 45 en 50 geiten (cabras). Het gaat niet om geiten die daar thuishoren maar om dieren die daar door de ‘vedraners’ geplaatst zijn. ‘Vedraners’ zijn inwoners van Ibiza die op het eiland een stuk grond hebben (of soms niet) en daar geiten geplaatst hebben en, zo zegt men, elke jaar of om de twee jaar geiten weghalen voor consumptie.

Het probleem is dat Es Vedrá een beschermd natuurgebied is en dus is het verboden om niet autochtone dieren zoals geiten, konijnen en andere dieren daar te plaatsen. Er zijn dure studies en onderzoeken geweest waaruit blijkt dat de geiten weg moeten om geen verdere schade aan het eiland en de flora te veroorzaken. Men weet echter nog niet zo goed hoe men de geiten weg moet halen.

Over een ding is men het eens, de geiten moeten levend weggehaald worden. Er zijn ook plannen om vijf geiten op het eiland achter te laten en deze te gebruiken om vaccinaties te testen.

Ibiza wil geiten van het eiland Es Vedrá halen
Es Vedrá / Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
RLS

Het is weer typisch de mens, eerst doen en dan PAS nadenken
en wie zijn er de dupe?? de dieren. Bah.

F. van Oostveen

Laten ze dan alleen mannetjes of vrouwtjesgeiten achter ?
Een combinatie gaat hetzelfde “probleem” geven.

ron

doodschieten op afstand heeft laatst heel goed geholpen. 🙁
nu na veel protest denken ze ff na.

Stegero

Heel simpel, enkele dierenartsen laten komen met verdovingsgeweren en laten bijstaan door bergbeklimmers om de geiten van de rotsen te plukken.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.