Plannen voor drijvende zonneparken in stuwmeer Mediano niet goed ontvangen in Huesca

Plannen voor drijvende zonneparken in stuwmeer Mediano niet goed ontvangen in Huesca
Beeld: Embalse de Mediano

Plannen voor drijvende zonneparken in stuwmeer Mediano niet goed ontvangen in Huesca

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Er zijn plannen gepresenteerd om in het stuwmeer Mediano in het Sobrarbe gebied in de Pyreneeën van Huesca een drijvend zonnepark te plaatsen. Het klinkt weliswaar als een goede oplossing omdat er op deze manier op land geen voetbalvelden vol met zonnepanelen zijn maar de omliggende gemeenten zoals Ainsa, La Fueva en inwoners van het gebied zijn niet blij met dit plan.

Het Sobrarbe gebied in de provincie Huesca leeft met name van het toerisme waarbij de onbedorven natuur centraal staat. In het gebied in de Pyreneeën wat ook veel bezocht wordt door Belgen en Nederlanders, is men uiteraard niet blij met de plannen die door het bedrijf Magtel en Acciona gepresenteerd zijn.

De bedoeling is om in het Embalse de Mediano stuwmeer drijvende zonneparken met zonnepanelen aan te leggen. Deze moeten vastgeketend worden op de bodem van het stuwmeer en kunnen zo meebewegen met het water zodat de panelen altijd met laag en hoog water op de plaats blijven.

Het zonnepark-plan is enkele dagen geleden aan de gemeente Ainsa gepresenteerd en bestaat uit een drijvend zonnepark van circa 20 hectare in het verlengde van het aeródromo de Coscojuela.

Het Andalusische bedrijf Magtel heeft ervaring met drijvende zonneparken want in een stuwmeer in Extremadura is vorig jaar zomer al een drijvend zonnepark aangelegd. Maar in Huesca is men niet blij met deze ontwikkeling en doet men er alles aan om het landschap niet te verstoren.

Overigens is het niet het eerste plan dat gepresenteerd werd want Acciona heeft een soortgelijk drijvend zonnepark in gedachten. In dat geval werd het plan voorgesteld aan de gemeente La Fueva omdat Acciona daar al een elektriciteitscentrale heeft. In dit geval zou het om een zonnepark van 12 hectare gaan.

De gemeente Ainsa heeft deze week het uitgeven van vergunningen voor dit soort constructies stilgelegd in natuurgebieden van 5 hectare of meer en in, op en rond stuwmeren en rivieren.

Met deze beslissing zit Ainsa op eenzelfde lijn als andere nabije gemeenten zoals Jaca en Sabiñanigo waar ook geen vergunningen worden verleend voor het aanleggen van zonneparken.

Weliswaar zijn de gemeenten voorstanders van dit soort energieopwekking maar dan wel op een verantwoorde manier zonder de natuur aan te tasten en zeker niet in het midden van een stuwmeer.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.