Verkoop van e-books in het Spaans in 2020 met 43 procent gestegen in Spanje

Verkoop van e-books in het Spaans in 2020 met 43 procent gestegen in Spanje
Beeld: Freepik

Verkoop van e-books in het Spaans in 2020 met 43 procent gestegen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verkoop van digitale boeken ofwel e-books in het Spaans is in Spanje het afgelopen jaar (2020) met 43% gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor (2019). Wereldwijd is de verkoop van e-books in het Spaans ook met 37% gestegen. Dat is te lezen in een rapport van Libranda, een van de grootste distributiekanalen van digitale boeken in het Spaans (en andere officiële talen in Spanje) met het afgelopen jaar 100.000 titels van 347 auteurs.

De stijging van de e-books verkoop in Spanje van 43% in 2020 is veel meer dan de 12% stijging in 2019. Dat zal mede te danken zijn aan de corona-pandemie omdat minder mensen naar boekwinkels kunnen gaan en meer boeken in digitaal formaat online kopen.

Het aandeel digitale boeken (libros digitales) is in Spanje echter nog steeds relatief weinig met 7,3%. Maar als gekeken wordt naar de grootste en bekendste titels van het afgelopen jaar dan stijgt het aandeel naar 15% tot 25% met uitschieters naar 40%. De conclusie is dat een echt boek nog steeds populair lijkt te zijn in Spanje.

Desalniettemin werd er in e-books in 2020 toch 75 miljoen euro omgezet wat meer is dan de 52,5 miljoen in 2019. Maar dat is dus 7,3% van de totale omzet die stijgt naar circa 1 miljard euro. In Latijns Amerika is 40,4 miljoen euro omgezet aan e-books in het Spaans.

De kanalen waar de grootste stijging gemerkt werd van gekochte (of eigenlijk meer geleende/gehuurde) e-books in het Spaans zijn de bibliotheken (eBiblio) met 63,7% stijging. 

Als tweede staan op deze lijst de boekenwinkels en hun daarbij behorende eigen onafhankelijke digitale verkoopplatforms (+40,9%) gevolgd door de internationale platforms zoals Amazon, Google en Apple (+35,5%) en de abonnementenservice zoals Nubico (+36,2%).

De verkoop van e-books concentreert zich voornamelijk in de grote steden waar de meeste lezers wonen die een gemiddelde leeftijd hebben tussen de 45 en 54 jaar bestaande uit 63% vrouwelijke lezers en 37% mannelijke lezers.

Wat betreft welke stijl boeken het meest gekocht werden in 2020 is de grote winnaar de fictie met 61,3% gevolgd door non-fictie met 32,7% en kinderboeken met 6%.

Top 10

De top 10 van de meest verkochte e-books in het Spaans in Spanje het afgelopen jaar (2020) ziet er als volgt uit:

  1. Reina Roja (Juan Gómez-Jurado)
  2. Loba Negra (Juan Gómez-Jurado)
  3. Rey Blanco (Juan Gómez-Jurado)
  4. El enigma de la habitación 622 (Joël Dicker)
  5. La nena (la novia gitana 3) (Carmen Mola)
  6. Un cuento perfecto (Elísabet Benavent)
  7. La novia gitana (la novia gitana 1) (Carmen Mola)
  8. La madre de Frankenstein (Almudena Grandes)
  9. La Red púrpura (la novia gitana 2) (Carmen Mola)
  10. Aquitania (Eva García Saénz de Urturi)
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.