10x de langste stranden van Spanje

10x de langste stranden van Spanje
Beeld: Canva

10x de langste stranden van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ondanks dat de corona-maatregelen voorbij zijn en dat deze zomer waarschijnlijk weer zoals vanouds gezellig Spaans wordt, is het toch mogelijk om een social distance te bewaren op deze 10 langste stranden van Spanje. Wil je de overvolle stranden van de populaire kustplaatsen vermijden, dan zijn deze stranden een must om te bezoeken.

Spanje heeft duizenden stranden op zowel het vasteland alsook op de eilanden. Kleine stranden in mooie baaien of lange zandstranden aan de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan. Er is in Spanje voor elk wat wils. Maar wat zijn nu de langste stranden waar je kilometerslang kunt genieten van het zand en het water?

Bijna iedereen houdt van het strand in de zomer en laten we eerlijk zijn, de meeste buitenlandse vakantiegangers komen nu juist voor die stranden naar Spanje op vakantie gedurende de zomermaanden (en het lekkere warme weer natuurlijk). Gelukkig zijn er zijn naast de onderstaande stranden meer dan 180 stranden te vinden die langer zijn dan 2 kilometer.

Er zijn strandgangers die houden van een kleine beschutte ‘cala’ ofwel baai met een strand maar er zijn ook mensen die liever een lang ‘playa’ ofwel strand willen hebben. Voor diegene die houden van lange stranden om wandelingen te maken, een kort overzicht van de 10x langste stranden van Spanje.

1- Playa de Doñana (Almonte, Huelva) – 28 km

Het Doñana natuurgebied is een van Spanje’s natuurlijke parels en het is ook daar waar het langste strand van Andalusië en heel Spanje te vinden is. Het Playa Doñana heeft een lengte van maar liefst 28 kilometer en het strand kan omschreven worden als “virgen” ofwel maagdelijk want de grote drukte is daar nog niet te vinden.

5015f01bd7ad820751bfe7333bac4486
Beeld: Turismo de Huelva

2- Playa de Castilla (Almonte, Huelva) – 17 km

Direct naast het 28 kilometer lange strand van Doñana ligt het Playa de Castilla. Het gaat ook hier om een enorm lang zandstrand van 17 kilometer. Ook dit is een prachtig bijna maagdelijk strand waar op het deel Cuesta Maneli ook aan nudisme gedaan kan en mag worden.

b8e4110602b08d2ee0096e54c1039315
Beeld: Turismo de Huelva

3- Playa de Cofete (Fuerteventura) – 13,7 km

Het langste strand van de Canarische Eilanden is te vinden op het eiland Fuerteventura. Daar ligt het Playa de Cofete in de gemeente Pájara waar men bijna 14 kilometer lang kan genieten van een maagdelijk wit zandstrand met duinen en een prachtige zee. Veel mensen zul je hier niet tegenkomen maar pas wel op met de verraderlijke wind en zeestromingen.

f675145a0a97856094831928cd2d0ee4
Beeld: Wikimedia

4- Playa de Nueva Umbría (Lepe, Huelva) – 12 km

Een van Spanje’s bekendste dorpen is Lepe, niet vanwege monumenten of iets dergelijks maar vanwege de moppen die vaak over Lepe gaan. Maar een ding heeft Lepe wel wat anderen niet hebben en dat is een strand van 12 kilometer lang. Dit strand is gelegen binnen het natuurpark Paraje Natural Marismas del Río Piedras. In het deel El Rompido kan aan nudisme gedaan worden.

56223a447499a4d646725c8d331539c5
Beeld: Turismo de Huelva

5- Playa Mazagón (Palos de la Frontera, Huelva) – 9 km

Spanje’s vijfste langste strand bevindt zich in de provincie Huelva, in Andalusië waar het Playa Mazagón 9 kilometer lang is. Het strand met goudkleurig zand hoort bij de gemeente Palos de la Frontera. Dichtbij Mazagón is ligt achter de jachthaven het breedste stuk strand maar daarna strekt het zich uit in een smallere strook begrensd door zanderige kliffen met duinen. Detail is dat middenin de natuur een Parador staatshotel te vinden is, de Parador de Mazagón.

mazagón
Beeld: 123rf

6- Playa/Punta de Fangar (Ebro Delta, Tarragona) – 6,5 km

Dit strand is gelegen in de Ebro Delta in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië. Naast dat dit een van de langste zandstranden van Spanje is, is het ook een strand dat in meerdere films te zien is. Dat is mede te danken aan de emblematische vuurtoren die o.a. de film Sahar met Penélope Cruz te zien is en de uitgestrekte duinen.

puntafangar
Beeld: Canva

7- Punta Entinas Sabinar (El Ejido/Roquetas de Mar, Almería) – 6,5 km

Het Punta Entinas-Sabinar strand staat als zevende op de lijst van langste stranden en is gelegen in de gemeenten El Ejido en Roquetas de Mar, beiden in de provincie Almeria in Andalusië. Het is niet alleen een strand maar ook een reservas Natural, ofwel een beschermd natuurgebied dat niet alleen bestaat uit het lange strand maar ook uit duinen, vijvers (charcones) en verschillende biotypes.

entinas
Beeld: Andalucía.org

8- Playa de Sant Pere Pescador (Girona, Costa Brava) – 6,4 km

Dit strand is gelegen in de gemeente met dezelfde naam, Sant Pere Pescador, aan de Costa Brava in de provincie Girona in Catalonië. Aan het strand en in de omgeving liggen diverse campings die ook populair zijn bij de Nederlanders en Belgen. Dat maakt dit strand wellicht wel het meest toeristische strand van de lijst maar dan wel met veel ruimte.

santpere
Beeld: 123rf

9- Playa del Trabucador (Ebro Delta, Tarragona) – 6,2 km

Dit is een eigenaardig strand dat aan beide kanten omringd is door water, aan de ene kant de Middellandse Zee en aan de andere kant een soort van zoutwater binnenmeer. het strand staat met 6,2 km op onze 10x langste stranden lijst maar men zegt ook wel eens dat het strand eigenlijk 6,5 km lang is. Het is gelegen in de Ebro Delta in het zuiden van de provincie tarragona in Catalonië. Het strand eindigt bij de zoutbassins (salinas) van La Trinitat.

delta
Beeld: DeltaKiteSup

10- Playa de Carnota (A Coruña – Galicië) – 5,6 km

Dit lange strand is gelegen in de gemeente Santa Comba de Carnota in de provincie A Coruña in Galicië. Ook hier bestaat onenigheid over de lengte, op onze lijst is het strand 5,6 km lang maar er zijn websites die aangeven dat het strand in feite 7 km lang is. Het strand is daarnaast maar liefst 500 meter breed en is voorzien van wit fijn zand en je hebt uitzicht op de bergen, duinen en natuur terwijl je in de Atlantische Oceaan kunt zwemmen.

playa
Beeld: Turismo Galicië
Ga naar de inhoud