Als je deze vogels ziet of hoort in Spanje weet je dat het gaat regenen

Als je deze vogels ziet of hoort in Spanje weet je dat het gaat regenen
Beeld: Canva

Als je deze vogels ziet of hoort in Spanje weet je dat het gaat regenen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het heeft op sommige plaatsen in Spanje al meer dan 100 dagen niet geregend en men spreekt officieel over een van de droogste winters van de afgelopen jaren. Dat is natuurlijk geweldig voor de zonaanbidders en liefhebbers van lekker zonnig en warm weer, maar voor de natuur en landbouw is dit geen leuk nieuws. Naast speciale kerkmissen die al georganiseerd zijn in Catalonië waar om regen werd gevraagd, kun je ook simpelweg naar de natuur kijken en luisteren, zoals deze speciale vogels die veel met regen te maken hebben.

We hebben het over de ‘abejarucos’ (Europese bijeneters) die een sterke relatie hebben met regen in Spanje. Deze vogels voeden zich namelijk voornamelijk met bijen en andere insecten die vaak voorkomen in gebieden met veel regenval. In Spanje zijn deze vogels vooral te vinden in de lente en zomer, wanneer er meer regen valt en er dus meer voedsel beschikbaar is.

Bovendien is regen ook belangrijk voor de broedcyclus van de ‘abejarucos’. De regen zorgt ervoor dat er meer insecten beschikbaar zijn, waardoor de vogels voldoende voedsel hebben om hun jongen groot te brengen. Daarnaast zorgt regen voor een geschikte leefomgeving voor de bijen, waardoor er ook meer bijen zijn voor de ‘abejarucos’ om te eten.

De Europese bijeneters komen in heel Spanje voor, van de Pyreneeën in het noorden tot Andalusië in het zuiden. Ze zijn vooral te vinden in open landschappen met veel bomen en struiken, zoals graslanden, akkers, wijngaarden, boomgaarden en rivierdalen. Sommige van de beste plaatsen om ‘abejarucos’ te zien zijn de nationale parken Monfragüe en Doñana, en de provincie Cádiz in Andalusië. Maar omdat deze vogels zo wijdverspreid zijn in Spanje, kun je ze ook in veel andere gebieden tegenkomen.

In de lente en zomer kun je de abejarucos zien jagen op bijen en andere insecten, terwijl ze tegelijkertijd hun karakteristieke roep laten horen. Het is een kleurrijke en levendige vogel die een bezoek aan Spanje nog specialer kan maken voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers.

Ga naar de inhoud