Wat is de nationale bloem van Spanje?

Wat is de nationale bloem van Spanje?
Beeld: Canva

Wat is de nationale bloem van Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De nationale bloem van Spanje is de rode anjer, ook bekend als de ‘clavel’ of ‘dianthus caryophyllus’. Deze bloem heeft een rijke geschiedenis in Spanje en wordt vaak geassocieerd met de Spaanse cultuur en tradities. De anjer is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en is al eeuwenlang een populaire bloem in Spanje. In de 16e eeuw werd de anjer in Spanje geïntroduceerd door de Arabieren en sindsdien heeft het een belangrijke rol gespeeld in de Spaanse cultuur.

In de Spaanse geschiedenis is de anjer altijd geassocieerd geweest met liefde, passie en opstandigheid. In de 19e eeuw werden anjers gebruikt als symbool van het Spaanse Republikeinse leger en later werden ze een symbool van de arbeidersbeweging in Spanje.

Maar de bekendste associatie van de anjer met Spanje komt van de Spaanse dichter Federico García Lorca, die de bloem beschreef als een symbool van de passie van de Andalusische volksmuziek. De anjer is sindsdien een belangrijk onderdeel geworden van de flamenco-dans en -muziek, die vooral in de regio Andalusië worden uitgevoerd.

Naast de culturele betekenis van de anjer, heeft deze bloem ook enkele unieke kenmerken. De rode anjer heeft bijvoorbeeld een kruidige geur en de bloemblaadjes hebben een licht pittige smaak, waardoor het soms wordt gebruikt in de keuken. Het sap van de anjer wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof.

De rode anjer is ook een winterharde bloem, wat betekent dat het goed bestand is tegen koude temperaturen en vorst. Dit maakt het een populaire keuze voor tuiniers in koudere klimaten.

Al met al is de rode anjer een belangrijke en bijzondere bloem in de Spaanse cultuur en geschiedenis. Het symboliseert passie, liefde en opstandigheid, terwijl het ook een heerlijke geur en smaak heeft en winterhard is. Het is dan ook geen verrassing dat deze bloem de nationale bloem van Spanje is geworden en nog steeds een belangrijke rol speelt in de Spaanse tradities en cultuur.

Andere nationale bloemen binnen Europa

Er zijn veel verschillende nationale bloemen in Europese landen zoals de onderstaande. Daarbij moet opgemerkt worden dat men vaak de tulp als nationale bloem van Nederland ziet, mede omdat deze ook in het toeristische logo van het land verwerkt is en er natuurlijk tienduizenden toeristen naar Nederland komen om de tulpenvelden te zien. Maar feit is dat de tulp de nationale bloem is van Turkije en Hongarije en Nederland officieel helemaal geen nationale bloem heeft. Maar, daar proberen ze HIER wat aan te doen.

Dit in tegenstelling tot België, waar de rode klaproos vanwege zijn verbinding met de Eerste Wereldoorlog de nationale bloem is. Tijdens de oorlog, die duurde van 1914 tot 1918, bloeiden klaprozen op de slagvelden van Vlaanderen. De velden werden verwoest door het geweld en het bloedvergieten, maar de klaprozen groeiden er nog steeds. De klaproos werd een symbool van de offers die soldaten hebben gebracht in de oorlog. 

Andere bekende nationale bloemen zijn onder andere: Bulgarije: Roos; Cyprus: Cyclamen; Denemarken: Rode klaver; Duitsland, Tsjechië en Letland: Korenbloem; Finland: Lelietje-van-dalen; Frankrijk: Lelie; Griekenland: Bougainvillea; Italië: Lelietje-van-dalen; Luxemburg: Rode roos; Noorwegen: Bergklaver; Oostenrijk en Zwitserland: Edelweiss; Portugal: Rode anjer; Verenigd Koninkrijk: Roos; Zweden: Paardebloem.

Ga naar de inhoud