skip to Main Content
Bijna drie jaar celstraf voor vergiftigen roofvogels in Spanje
Rode Wouw / SEO.org

Bijna drie jaar celstraf voor vergiftigen roofvogels in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PAMPLONA – Een rechter in Pamplona heeft de hoogste celstraf ooit gegeven voor het vergiftigen van roofvogels in Spanje. Een beheerder en twee voorzitters van particuliere jachtgebieden in Navarra moeten voor twee jaar en acht maanden de gevangenis in en een boete betalen van 67.538 euro voor het doden van 138 roofvogels en 4 raven.

De vergiftigingen vonden plaats in 2012 maar het duurde tot 2019 dat een rechter in Pamplona de verdachten celstraffen oplegde. Het gaat om een beheerder (guarda) en twee voorzitters (presidentes) van particuliere jachtgebieden (cotos de caza) in Tudela (Montes del Cierzo en Monte Alto), Cintruénigo en Fitero.

De schuldigen moeten voor twee jaar en acht maanden de cel in, mogen gedurende 5 jaar en 4 maanden niet met dieren in aanraking komen en moeten een boete van bijna 70.000 euro betalen.

De drie mannen zijn door de rechter schuldig bevonden voor het vergiftigen van 138 roofvogels (aves rapaces) en 4 raven (cuervos). Dat gif was uiteindelijk de doodsoorzaak van de Rode wouwen (milanos reales), Aasgieren (alimoches), Zwarte Milanos (Milvus migrans), Bruine kiekendieven (aguiluchos laguneros) en vale gieren (buitres leonados). De Rode wouw is een beschermde soort die wordt geclassificeerd als ‘met uitsterven bedreigd’.

De verenigingen Ecologistas en Acción, SEO/BirdLife en WWF zijn tevreden met deze straffen en erkenning van de ernstige strafbare feiten maar er moet meer gebeuren om dieren en in dit geval vogels te beschermen in Spanje.

Volgens diverse onderzoeken tussen 1992 en 2015 zijn er meer dan 18.503 roofvogels omgekomen door vergiftiging. Dat gaat dan om geregistreerde gevallen want volgens de dierenbeschermers kan het aantal makkelijk oplopen tot 185.000 vergiftigde roofvogels. Tussen de 85% en 97% van de vergiftigde vogels wordt namelijk nooit teruggevonden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Het zoveelste bewijs uit wat voor “mensen” de jagers zijn samengesteld. Geen concurrentie kunnen verdragen voor hun verderfelijke bloedsport, dan maar gewoon de concurrentie vergiftigen met alle gevolgen van dien voor de natuur.
  Wat nog meer zorgen baart is natuurlijk het feit dat dit aan het licht is gekomen, maar hoeveel gebeurt het dat we niet weten??? Walgelijk rotvolk. Gelukkig krijgen deze een straf. Voor mij nooit genoeg, maar beter iets dan niets.

 2. Gelukkig, eindelijk en zwaar bestraft !
  Notabene een guarda daarbij…
  Ik woon in zo’n natuurgebied in Andalucía
  en zie/ hoor véél minder roofvogels dan 15 jaar geleden.
  De uil / Uhu hoor ik ook nog maar zelden…
  Iedereen smijt hier met Gif,
  met name ter ratten/ muizen bestrijding,
  maar daarmee kun je óók de roofvogels vergiftigen.
  Waarom hebben mensen zo weinig respect voor de natuur ?

  1. anton roofvogels jagen ook op klein wild als konijnen bijv. dat valt verkeerd bij de jagers en die strooien dan gif om de roofvogels te doden. De jagers gilde in Spanje is ook door en door uitschot van de hoogste plank geen goed woord voor over. 2 jaar terug vlakbij Benidorm hoop vergiftigde honden doodgegaan hoop baasjes enorm verdrietig en later bleek dat ook gif geweest te zijn neergelegd door jagers. Want ook loslopende honden kunnen op konijnen jagen.

   1. Leo,

    ook hier in Benissa afgelopen jaar diverse honden door gif en een vreselijke dood overleden.
    Vele baasjes verdrietig alleen maar om te proberen de vossen op te ruimen.
    Overigens hoeven het niet altijd jagers te zijn, regelmatig leggen ook particulieren gif neer, omdat er een kat of hond weleens tegen hun plantjes plast.

    1. Probleem is dat die particulier altijd weer een relatie heeft met de jagers, de appel valt niet ver van de boom. Nu is er ook weer een giflegger aktief in El Campello de gemeente doet er alles aan om de schoft te pakken te krijgen dus de politie controleert ook extra veel. Dit weekend is er een honden evenement in het hondenpark van El Campello en de gemeente heeft al aangegeven het park grondig te ruimen en doorzoeken net voor het evenement plaats gaan vinden. Ik blijf het door en door ziek vinden dat zulke figuren plezier beleven aan het vermoorden van dieren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken