Search
menu
Search

Bijna drie jaar celstraf voor vergiftigen roofvogels in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Bijna drie jaar celstraf voor vergiftigen roofvogels in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Een rechter in Pamplona heeft de hoogste celstraf ooit gegeven voor het vergiftigen van roofvogels in Spanje. Een beheerder en twee voorzitters van particuliere jachtgebieden in Navarra moeten voor twee jaar en acht maanden de gevangenis in en een boete betalen van 67.538 euro voor het doden van 138 roofvogels en 4 raven.

De vergiftigingen vonden plaats in 2012 maar het duurde tot 2019 dat een rechter in Pamplona de verdachten celstraffen oplegde. Het gaat om een beheerder (guarda) en twee voorzitters (presidentes) van particuliere jachtgebieden (cotos de caza) in Tudela (Montes del Cierzo en Monte Alto), Cintruénigo en Fitero.

De schuldigen moeten voor twee jaar en acht maanden de cel in, mogen gedurende 5 jaar en 4 maanden niet met dieren in aanraking komen en moeten een boete van bijna 70.000 euro betalen.

De drie mannen zijn door de rechter schuldig bevonden voor het vergiftigen van 138 roofvogels (aves rapaces) en 4 raven (cuervos). Dat gif was uiteindelijk de doodsoorzaak van de Rode wouwen (milanos reales), Aasgieren (alimoches), Zwarte Milanos (Milvus migrans), Bruine kiekendieven (aguiluchos laguneros) en vale gieren (buitres leonados). De Rode wouw is een beschermde soort die wordt geclassificeerd als ‘met uitsterven bedreigd’.

De verenigingen Ecologistas en Acción, SEO/BirdLife en WWF zijn tevreden met deze straffen en erkenning van de ernstige strafbare feiten maar er moet meer gebeuren om dieren en in dit geval vogels te beschermen in Spanje.

Volgens diverse onderzoeken tussen 1992 en 2015 zijn er meer dan 18.503 roofvogels omgekomen door vergiftiging. Dat gaat dan om geregistreerde gevallen want volgens de dierenbeschermers kan het aantal makkelijk oplopen tot 185.000 vergiftigde roofvogels. Tussen de 85% en 97% van de vergiftigde vogels wordt namelijk nooit teruggevonden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?