Search
menu
Search

Sagrada Familia betaalt 4,5 miljoen voor bouwvergunning

Oeps ... foto ontbreekt!

Sagrada Familia betaalt 4,5 miljoen voor bouwvergunning

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Zoals eerder al bekend werd heeft men voor de bouw van de Sagrada Familia kerk van Antoni Gaudí 134 jaar geleden nooit een bouwvergunning aangevraagd. In april sloten de gemeente en de verantwoordelijken van de beroemde kerk een overeenkomst en nu is bekend geworden dat de Sagrada Familia 4,5 miljoen euro op tafel moet leggen voor de bouwvergunning.

Vreemd maar waar. Aan de wellicht beroemdste moderne kerk van architect Antoni Gaudí wordt al 134 jaar lang zonder een bouwvergunning gewerkt. De Sagrada Familia en de gemeente hebben nu eindelijk een overeenkomst afgesloten om de “licencia de obras” officieel af te geven.

De bouwvergunning heeft een prijskaartje van 4,5 miljoen euro. Maar volgens de gemeente zal de Sagrada Familia ook nog eens 36 miljoen euro gedurende de komende 10 jaar gaan betalen voor het verbeteren (metro, bussen etc.) van de wijk waar de Sagrada Familia gebouwd wordt. Deze wijk heeft dezelfde naam als de beroemde kerk en bevindt zich in het district Ensanche.

Illegaal

Elk jaar komen er 4,5 miljoen toeristen naar de Sagrada Familia die dat tot nu toe eigenlijk deden bij een illegaal gebouw. De kerk van Gaudí heeft namelijk nooit een bouwvergunning gehad. Dankzij een administratief stilzwijgen kon men rustig gedurende al deze jaren doorgaan met de bouw van Barcelona’s beroemdste monument maar geheel legaal was de bouw nooit.

Bouw

In 1882 begon Francisco de Paula del Villar met de bouw van een kerk maar deze werkzaamheden werden in 1883 door de inmiddels beroemde Gaudí overgenomen. Gaudí dacht in eerste instantie dat hij in 10 jaar tijd wel klaar zou zijn met zijn gebedshuis maar na zijn dood in 1926 moest men verder bouwen aangezien de kerk nog lang niet klaar is. Men denkt dat de kerk pas in 2026, 100 jaar na het overlijden van Gaudí, af zal zijn.

Men begon met de bouw van de Sagrada Familia op een terrein in Barcelona waar op dat moment nog niet veel gebouwd werd. Blijkbaar heeft men toentertijd vergeten een bouwvergunning aan te vragen en heeft men dat al die jaren erna nooit meer gedaan.

De plaats waar de Sagrada Familia staat is in het gemeenteregister ingeschreven als een 14.781 vierkante meter groot bouwterrein gelegen tussen de straten Provença, Mallorca, Marina en Sardenya. De eigenaren van dit terrein hebben in 1882 nooit de bouw van de kerk ingeschreven in het gemeenteregister waardoor de bouw eigenlijk illegaal zou zijn.

Ga naar de inhoud