Sagrada Familia betaalt 4,5 miljoen voor bouwvergunning

Sagrada Familia betaalt 4,5 miljoen voor bouwvergunning
Beeld: Pixabay

BARCELONA – Zoals eerder al bekend werd heeft men voor de bouw van de Sagrada Familia kerk van Antoni Gaudí 134 jaar geleden nooit een bouwvergunning aangevraagd. In april sloten de gemeente en de verantwoordelijken van de beroemde kerk een overeenkomst en nu is bekend geworden dat de Sagrada Familia 4,5 miljoen euro op tafel moet leggen voor de bouwvergunning.

Vreemd maar waar. Aan de wellicht beroemdste moderne kerk van architect Antoni Gaudí wordt al 134 jaar lang zonder een bouwvergunning gewerkt. De Sagrada Familia en de gemeente hebben nu eindelijk een overeenkomst afgesloten om de “licencia de obras” officieel af te geven.

De bouwvergunning heeft een prijskaartje van 4,5 miljoen euro. Maar volgens de gemeente zal de Sagrada Familia ook nog eens 36 miljoen euro gedurende de komende 10 jaar gaan betalen voor het verbeteren (metro, bussen etc.) van de wijk waar de Sagrada Familia gebouwd wordt. Deze wijk heeft dezelfde naam als de beroemde kerk en bevindt zich in het district Ensanche.

Illegaal

Elk jaar komen er 4,5 miljoen toeristen naar de Sagrada Familia die dat tot nu toe eigenlijk deden bij een illegaal gebouw. De kerk van Gaudí heeft namelijk nooit een bouwvergunning gehad. Dankzij een administratief stilzwijgen kon men rustig gedurende al deze jaren doorgaan met de bouw van Barcelona’s beroemdste monument maar geheel legaal was de bouw nooit.

Bouw

In 1882 begon Francisco de Paula del Villar met de bouw van een kerk maar deze werkzaamheden werden in 1883 door de inmiddels beroemde Gaudí overgenomen. Gaudí dacht in eerste instantie dat hij in 10 jaar tijd wel klaar zou zijn met zijn gebedshuis maar na zijn dood in 1926 moest men verder bouwen aangezien de kerk nog lang niet klaar is. Men denkt dat de kerk pas in 2026, 100 jaar na het overlijden van Gaudí, af zal zijn.

Men begon met de bouw van de Sagrada Familia op een terrein in Barcelona waar op dat moment nog niet veel gebouwd werd. Blijkbaar heeft men toentertijd vergeten een bouwvergunning aan te vragen en heeft men dat al die jaren erna nooit meer gedaan.

De plaats waar de Sagrada Familia staat is in het gemeenteregister ingeschreven als een 14.781 vierkante meter groot bouwterrein gelegen tussen de straten Provença, Mallorca, Marina en Sardenya. De eigenaren van dit terrein hebben in 1882 nooit de bouw van de kerk ingeschreven in het gemeenteregister waardoor de bouw eigenlijk illegaal zou zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Michel

4,5 miljoen euro voor de bouwvergunning en 36 miljoen om de wijk te verbeteren ? Gewoon schandalig, oplichterij. Barcelona mag al blij zijn dat er zulk een wereld icoon in hun stad wordt gebouwd met privé geld. Kent misschien nog een vervolg.

femke

ik hou helemaal niet van Anoniem
Ben blij dat Anoniem een naam gekregen heeft .Welkom ¡¡¡¡

Anoniem

Een opmerking van Antoni toen zal er ook wel mee te maken hebben: Quote: “Mijn opdrachtgever heeft geen haast”.

alexander somers

Ik houd niet van anoniem. Door een foutje van mij werd het een anoniem. Hierbij mijn naam en gegevens.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.