Zes typisch Spaanse belegde broodjes of ‘bocadillos tipicos’

Freepik
Beeld: Freepik

Zes typisch Spaanse belegde broodjes of ‘bocadillos tipicos’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft op culinair gebied de inwoner en bezoeker heel veel te bieden en elke regio van het diverse land heeft wel een een specialistisch gerecht. Maar er zijn van die gerechten of snacks die in het hele land praktisch hetzelfde zijn en de broodjes of bocadillos horen daarbij. In praktisch alle bars, snackbars en restaurants of kantines zijn de volgende broodjes wel te vinden.

Even iets tussendoor eten maar niet te weinig en niet te veel maar ook geen tapas of pintxos. Dan kom je al snel uit bij de broodjes of ‘bocadillos’ op de menukaart. Er zijn broodjes die praktisch overal vermeld worden en gezien kunnen worden als de typische Spaanse broodjes.

De meeste belegde broodjes bestaan uit een half of kwart stuk stokbrood (barra de pan), ciabatta brood of de met name in het zuiden bekende mollete broodjes. Maar er zijn natuurlijk vele combinaties mogelijk.

boc tortilla
Beeld: Freepik

Bocadillo de tortilla de patatas

De klassieker die overal in Spanje te krijgen is. Vrij vertaald is het een broodje aardappelomelet waarbij een lekker broodje of stokbroodje gecombineerd wordt met de tortilla de patatas die ook los gegeten kan worden.

De tortilla de patata kan zowel warm of koud gegeten worden en kan gecombineerd worden met speciale tortillas (met ui bv.) of sla en paprika of uien op het broodje. Dan is er ook nog het broodje gewone omelet ofwel ‘bocadillo de tortilla francesa’ wat veel gegeten wordt als de aardappelomelet teveel is.

boc lomo
Beeld: 123rf

Bocadillo de lomo

Heerlijk, warm en het vult. De bocadillo de lomo is niets meer dan een broodje met een of meerdere varkenslapjes erop die op de grill klaargemaakt zijn. Deze kan in combinatie met gegrilde ui, sla en kaas of spek gegeten worden maar het is hoe dan ook een klassieker.

boc jamon
Beeld: Freepik

Bocadillo jamón serrano

Op en top Spaans natuurlijk, een lekker broodje Spaanse ham. Ook daarbij zijn er vele combinaties mogelijk maar de Jamón Serrano of de duurdere Ibérico de bellota zijn de klassiekers of ‘clásicos’ die praktisch in elke bar te vinden zijn.

boc calamares
Beeld: Freepik

Bocadillo de calamares

Middenin het land ligt de hoofdstad van Spanje Madrid en het bekendste en meest typische broodje daar is een broodje met gefrituurde inktvisringen, dit terwijl de stad niet aan de zee ligt. Er zijn veel theorieën waarom het bocadillo de calamares typisch Madrileens is maar de inwoners en ook steeds meer bezoekers likken hun vingers erbij af. Het broodje is ook steeds vaker buiten Madrid te vinden.

boc blanconegro 1
Beeld: Twitter

Bocadillo blanco y negro

Dit is een typisch broodje voor de Valencia regio en dan met name de stad Valencia. Het broodje wit en zwart dankt deze typische naam aan de twee soorten worst die gebruikt worden: de longaniza (worst) voor de witte kleur en de morcilla (bloedworst) voor de zwarte kleur. Het broodje kan ook gecombineerd worden met chorizo, butifarra, pisto, gebakken aardappelen, malse bonen of zelfs een omelet.

boc campero
Beeld: Twitter

Campero malagueño

Dit is een typisch broodje uit Málaga wat je niet overal in Spanje zult tegenkomen. De campero malagueño bestaat uit het typische brood uit de omgeving mollete met jamón york (ham), kaas, sla, tomaat en mayonaise. Dat alles wordt klaargemaakt op de grill of bakplaat. Er zijn ook andere combinaties mogelijk zoals met kipfilet, tonijn, knoflook mayonaise (alioli), groente etc.

Ook de ‘pitufo’ is typisch voor Málaga maar daar hebben we HIER al uitgebreid over geschreven zoals hoe dit broodje aan de naam ‘smurf’ komt.

Ga naar de inhoud