Tot de ‘40e mei’ kan er met het weer in Spanje nog van alles gebeuren

Tot de ‘40e mei’ kan er met het weer in Spanje nog van alles gebeuren
Beeld: 123rf

Tot de ‘40e mei’ kan er met het weer in Spanje nog van alles gebeuren

MADRID – Spanje heeft een weer-gezegde dat luidt ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ wat zoveel betekent als ‘tot de 40e mei doe je de jas nog niet uit’ met andere woorden, tot 9/10 juni kan het nog slecht lenteweer zijn. Maar het lijkt er voorlopig op dat dit gezegde in 2022 geen betekenis zal krijgen want er worden voor dit weekend ongewone hoge temperaturen tot 44 graden verwacht waardoor het gezegd ook anders kan zijn ‘Más de 40 grados en mayo: ¡quítate el sayo!’ ofwel ‘Meer dan 40 graden: doe die jas uit!’.

Het is nog even wachten om te weten of het Spaanse gezegde rond 9/10 juni ofwel de 40e mei uitkomt dit jaar maar zoals het er nu uitziet is de zomer extra vroeg begonnen in Spanje. De ‘sajo’ ofwel ‘jas’ kan wellicht toch de kast in totdat de herfst weer begint maar er zullen veel inwoners van Spanje zijn die trouw zijn aan het gezegde ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ en de jas nog even laten hangen, voor de zekerheid.

Feit is dat de Spaanse weerdienst AEMET voor dit weekend maar liefst een temperatuur van 44 graden voorspelt in de Guadalquivir-vallei en Extremadura. Dat wil niet zeggen dat het dit weekend niet warm wordt in andere delen van het land want er kunnen temperaturen geregistreerd worden tot 37 graden op veel plaatsen, zowel langs de Middellandse Zeekust als in het Spaanse binnenland.

Niet alleen overdag zal de temperatuur 10 tot 15 graden hoger zijn maar ook ‘s nachts worden temperaturen van 5 tot 10 graden hoger dan normaal voor de tijd verwacht waarbij men ook al spreekt van ‘tropische nachten’ (noches tropicales) waarbij de temperatuur niet onder de 20 graden komt ‘s nachts.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.