Catalonië wil 0,20 euro statiegeld per sigaret zodat rokers peuken inleveren

Catalonië wil 0,20 euro statiegeld per sigaret zodat rokers peuken inleveren
Beeld: Canva

Catalonië wil 0,20 euro statiegeld per sigaret zodat rokers peuken inleveren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van Catalonië denkt na over een soort van statiegeldsysteem voor sigaretten. Dat zou betekenen dat rokers 0,20 euro per sigaret extra moeten betalen, geld dat ze terugkrijgen als de gerookte sigaretten, dus de peuken, ingeleverd worden. Het zou een maatregel zijn om te voorkomen dat peuken op de grond, op het strand en in zee en de natuur verdwijnen.

Het idee van een statiegeldsysteem voor sigaretten komt van het Catalaanse afval agentschap (l’Agència de Residus de Catalunya), zo meldt de directeur daarvan de Catalaanse krant El Periódico. Rokers kunnen hun peuken inleveren om zo hun betaalde 0,20 euro per sigaret terug te kunnen krijgen, zoals in sommige landen ook al wordt gedaan met plastic flessen.

Het doel van deze sigaretten-statiegeld is om te voorkomen dat de sigarettenpeuken in Catalonië op de grond worden gegooid, op strand of in de natuur achterblijven of in zee worden gedumpt. Het zou gaan om 0,20 euro per sigaret extra wat 4,00 euro extra is per pakje van 20 sigaretten. Die 4 euro wordt teruggegeven als de roker 20 peuken kan overhandigen bij een recyclepunt waarbij ook gedacht wordt dat dit bij de tabakswinkels zelf kan gebeuren.

Volgens de directeur van het Catalaanse afval agentschap gaat het niet om een maatregel om geld te verdienen zoals een belasting maar om een manier om het milieu te beschermen. De vraag is natuurlijk of rokers bereid zijn om hun peuken weer in te leveren en als dat niet gebeurd wat er dan met het statiegeld gebeurt. Verder bestaat natuurlijk ook de kans dat mensen peuken gaan verzamelen om zo geld te verdienen.

In Catalonië zijn volgens de cijfers nu 1,5 miljoen rokers, dat is 20% van het totaal aantal inwoners van deze autonome regio. In 2019 werden door de inwoners van Catalonië 427 miljoen pakjes sigaretten gekocht wat in totaal 8,5 miljard sigaretten zijn. Een roker die 90% van al zijn peuken zou inleveren kan zo per jaar 926,65 euro terugkrijgen. Maar gebeurt dat niet, dan zou de staatskas in Catalonië met 154,4 miljoen euro aangevuld worden. In Catalonië wordt jaarlijks circa 2.720 ton aan peuken gegenereerd waarvan 70% op de grond of ergens anders verdwijnt.

Ga naar de inhoud