Komt emeritus-koning Juan Carlos I dit weekend terug naar Spanje?

Komt emeritus-koning Juan Carlos I dit weekend terug naar Spanje?
Beeld: 123rf

Komt emeritus-koning Juan Carlos I dit weekend terug naar Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diverse kranten schrijven in Spanje over een terugkeer van de naar Abu Dhabi verhuisde emeritus-koning Juan Carlos I waarbij zij zich baseren op de voorspellingen van twee journalisten, Fernando Onega en Carlos Herrera. Het toeval wil dat koning Felipe VI het afgelopen weekend naar Abu Dhabi reisde vanwege de begrafenis van sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten, Khalifa Bin Zayed al Nahyan.

Komt er dit weekend een hereniging tussen vader Juan Carlos I en zoon Felipe VI in het Zarzuela Paleis in Madrid? Als het aan de Spaanse pers ligt wel en dus is de kans groot dat Juan Carlos I na twee jaar ‘langdurig verblijf’ in Abu Dhabi terugkeert naar de Spaanse hoofdstad Madrid. De vraag is echter of dat ‘bezoek’ definitief is of slechts een kort familiebezoek. De kranten schrijven over zaterdag 21 mei met op de agenda een bezoek aan zoon Felipe op maandag 23 mei. Op 21 mei zal Juan Carlos I aanwezig zijn bij de regatta’s in Sanxenxo (Pontevedra, Galicië).

De huidige koning Felipe VI reisde het afgelopen weekend naar Abu Dhabi voor de begrafenis van de sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten, Khalifa Bin Zayed al Nahyan. Daarbij stond geen ontmoeting met Felipe’s vader en emeritus-koning Juan Carlos I op het programma. Er vond echter wel telefonisch contact plaats waarbij waarschijnlijk besproken werd of en hoe Juan Carlos I naar Spanje kan terugkeren. Het is niet bekend of Juan Carlos I ook zijn echtgenote Sofia, waarmee hij zestig jaar getrouwd is, schoondochter koningin Letizia, zijn dochters en eventueel de kleinkinderen  zal ontmoeten.

De emeritus-koning woont sinds 3 augustus 2020 in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten), na de publicatie van talrijke informatie over vermeende schandalen en de verdenking van corruptie. Op 2 maart 2022 werd echter bekend dat het Openbaar Ministerie heeft besloten geen aanklacht in te dienen tegen de emeritus-koning. Juan Carlos was tot 2014 onschendbaar terwijl een deel van het belastinggeld dat de oud-koning schuldig was reeds betaald is. Verder kan het Openbaar Ministerie geen bewijs vinden dat Juan Carlos 65 miljoen euro heeft ontvangen.

Meteen werd toen gespeculeerd dat Juan Carlos zou terugkeren naar Spanje maar in een brief schreef de emeritus-koning zelf dat hij niet zal terugkeren naar het Zarzuela paleis in Madrid. Hij heeft vrede gevonden en zal in wil in deze etappe van zijn leven in Abu Dhabi blijven wonen. Verder verontschuldigt Juan Carlos zich voor ‘gebeurtenissen uit het verleden in zijn privéleven’.

Ga naar de inhoud