De BTW voor producten voor vrouwelijke hygiëne wordt niet verlaagd in Spanje

De BTW voor producten voor vrouwelijke hygiëne wordt niet verlaagd in Spanje
Beeld: Canva

De BTW voor producten voor vrouwelijke hygiëne wordt niet verlaagd in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uiteindelijk heeft de Ministerraad op dinsdag de veranderingen in de abortuswet aangenomen. Dat betekent dat meisjes van 16 en 17 jaar geen vereiste ouderlijke toestemming meer hoeven te hebben voor de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap, dat het verlof wegens arbeidsongeschikte menstruatie drie dagen per maand kan zijn maar verlengd mag worden tot maximaal vijf dagen maar niet dat de BTW/IVA voor producten voor vrouwelijke hygiëne wordt verlaagd.

Dat de ministerraad de veranderingen in de abortuswet heeft aangenomen wil nog niet zeggen dat deze onmiddellijk van kracht worden. Deze nieuwe abortuswet moet eerst nog door het parlement aangenomen worden, iets waarvan men niet verwacht dat dit nog dit jaar in 2022 zal gebeuren. Tot die tijd blijft de abortuswet uit 2010 van kracht, inclusief de verandering in 2015.

Een ding wat op dit moment nog niet zal veranderen is de BTW of IVA op producten voor vrouwelijke hygiëne zoals tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes Er werd over geschreven dat deze verlaagd wordt van de huidige 10% naar 4% of 0% maar uiteindelijk zal dat nog 10% blijven. Het gaat in dit geval dus om de zogenaamde tampontaks of ‘tasa tampón’ of ‘tasa rosa’. 

Als deze verlaagde BTW/IVA van 4% was aangenomen zou dat de Spaanse staat 30 miljoen euro per jaar kosten, omgerekend 0,0057% van alle inkomsten in 2021 die stijgen naar meer dan 522 miljard euro. Een vrouw heeft gemiddeld 450 menstruatieperiodes in haar leven wat haar gedurende haar leven minstens 5.250 euro extra kost aan hygiënische producten bestaande uit gemiddeld meer dan 6.000 tampons en meer dan 8.000 inlegkruisjes.

Dysmenorroe

Wat betreft het verlof wegens arbeidsongeschikte menstruatie kan deze drie dagen per maand zijn maar verlengd worden tot maximaal vijf dagen zolang medisch bewezen is  dat de werkneemster onbekwaam is om haar taken normaal uit te voeren. Daarbij gaat het over ‘dysmenorroe’, ofwel een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale activiteiten kan belemmeren. Van de jonge vrouwen tussen de 12 en de 24 jaar heeft ongeveer 60% tot 80% er last van. Van vrouwelijke scholieren met dysmenorroe zou circa 35% om deze reden de school verzuimen terwijl circa 42% van de werkende vrouwen op dat moment niet kan werken.

Abortus

Meisjes van 16 en 17 jaar hoeven geen vereiste ouderlijke toestemming meer te hebben voor de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap. Op 5 juli 2010 trad een nieuwe abortuswet ofwel afbreking zwangerschap (interrupción voluntaria del embarazo) in werking waarbij het werd toegestaan vanaf 16 jaar tot de 14e week van de zwangerschap abortus te laten plegen. In 2015 werd echter een onderdeel van de abortuswet aangepast door de toenmalige conservatieve PP-regering. Vanaf dat moment mag dit bij meisjes tussen de 16 en 18 jaar alleen nog gebeuren met toestemming van de ouders. De vernieuwde en aangepaste abortuswet moet die leeftijdsgrens weer terugbrengen van 18 naar 16 jaar.

Ga naar de inhoud