Dozijn Spaanse universiteiten onderhouden relaties met Israëlische centra die de invasie van Gaza ondersteunen

@MonleonCarla / X
Beeld: @MonleonCarla / X

Dozijn Spaanse universiteiten onderhouden relaties met Israëlische centra die de invasie van Gaza ondersteunen

De studentenprotesten gaan door, terwijl veel Spaanse universiteiten nog steeds relaties onderhouden met Israëlische instellingen die de invasie van Gaza steunen, volgens een bericht in een Spaanse krant. Dit nieuws zorgt voor ophef in een samenleving waar de situatie in Gaza al veel discussie oproept.

Het zijn ten minste 8 publieke en 4 private Spaanse universiteiten die banden behouden met Israëlische instituties die de oorlog in Gaza steunen. Ondertussen vielen in dat conflict meer dan 35.000 doden, het overgrote deel burgers. Vorige week riep de conferentie van Spaanse rectoren op de banden te verbreken met Israëlische universiteiten die niet toegewijd zijn aan het herstel van de vrede.

Het gebrek aan reactie van de Spaanse universiteiten staat al maanden ter discussie. Meer nog sinds studenten in verschillende steden universiteitsgebouwen bezetten door er te kamperen. De studenten vragen een onmiddellijk verbreken van de banden met alle Israëlische bedrijven en universiteiten. Na de oproep van de rectoren volgt nu echter de praktijk. Akkoorden worden niet onmiddellijk opgeschort, en al zeker niet automatisch. Elke universiteit behoudt het beslissingsrecht over haar eigen beleid.

Er is bovendien geen totale transparantie over de bestaande akkoorden. Die gaan van de simpele uitwisseling van studenten tot samenwerking bij militair onderzoek. Uitzoeken welke universiteiten precies welke banden zouden moeten verbreken, is dus verre van eenvoudig. Onder meer in Alcalá de Henares , Sevilla en Barcelona blijven de studenten protesteren om verandering van bovenaf af te dwingen, in de hoop dat hun universiteit een duidelijke positie inneemt in dit conflict.

Ga naar de inhoud