skip to Main Content
Nieuwe regering wil eigen bijdrage medicijnen voor gepensioneerden in Spanje annuleren
123RF

Nieuwe regering wil eigen bijdrage medicijnen voor gepensioneerden in Spanje annuleren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Geen eigen bijdrage medicijnen meer in Spanje

123RF

MADRID – Sinds twee weken heeft Spanje een nieuwe socialistische regering en sinds dat Pedro Sánchez de nieuwe minister-president is geworden regent het aan veranderingen. Een van die veranderingen is het beleid wat betreft herbruikbare energie en groene stroom zoals zonnepanelen maar de regering heeft ook wijzigingen in petto voor de gezondheidszorg.

Het idee van de socialistische regering lijkt te zijn dat iedereen in Spanje recht heeft op de beste gezondheidszorg. Eerder besloot de PSOE-regering al dat er een maatregel van de PP teruggedraaid zal worden waardoor ook illegalen in Spanje weer recht hebben op een correcte gezondheidszorg en nu heeft de PSOE besloten dat de eigen bijdrage (copago farmacéutico) voor medicijnen voor gepensioneerden zal verdwijnen.

Sinds 2012, eigenlijk direct nadat de PP de leiding van de PSOE overnam na de gewonnen verkiezingen in 2011, moesten gepensioneerden een eigen bijdrage betalen voor medicijnen. Dat gold niet voor alle personen die een vorm van pensioen ontvangen maar wel voor het overgrote deel van de jubilados of pensionistas.

Het laten wegvallen van de eigen bijdrage voor gepensioneerden zal wel zorgen voor een extra kostenpost voor de regering van zo’n 450 tot 500 miljoen euro per jaar. Een einde aan de “copago” voor medicijnen is voor Pedro Sánchez een van de eerste wijzigingen in de gezondheidszorg van de Partido Popular die hij beloofde terug te draaien.

Eigen bijdrage

Tot aan april 2012 hoefde geen enkele gepensioneerde in Spanje iets te betalen voor medicijnen maar sinds die maand veranderde de toenmalige minister van Gezondheid Ana Mato het systeem naar een eigen bijdrage ofwel copago farmacéutico welke gesplitst werd in drie groepen:

A- Degene die een minimumpensioen hebben tot 18.000 euro per jaar moeten 10% van de medicijnen betalen met een limiet van 8 euro per maand.

B- Degene die tussen de 18.001 en 100.000 euro per jaar verdienen moeten 10% van de medicijnen betalen met een limiet van 18 euro per maand.

C- Degene die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen moeten 20% van de medicijnen betalen met een limiet van 60 euro per maand.

De definitieve beslissing om de veranderingen in te voeren is nog niet genomen maar volgens de meeste Spaanse media gaat het binnenkort wel gebeuren. Hierdoor zal de regering dus een extra kostenpost van minimaal 450 miljoen euro gaan krijgen maar dat geld moet door extra belastingen voor de rijke inwoners in Spanje opgebracht gaan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Ach en jij vond de reactie van een andere dus niets?
  Wat overigens een persoonlijke aanval is, wat niet is toegestaan op deze website, maar dat ter zijde.

  Spanje onder de PSOE?? Hahahaha, wat een grapjas bent u.
  Ze hebben net 2 weekjes de regering zitten en die zitten de rit niet uit tot aan de geplande verkiezingen. En volgens mij is het nog altijd mijn en anderen hun goed recht om commentaar te leveren. Ik betaal al jaren mijn belastingen hier, draag mijn steentje bij aan de maatschappij en maatschappelijke projecten. Dus volgens mij hebben we allemaal het recht om onze mening te uiten, helaas mogen we niet stemmen anders deed ik dat zeker.

  Feit is dat u zo geliefde Socialisten voor de crisis begon hier Sinterklaas hebben zitten spelen en daar beginnen ze nu weer mee, en wie draait daar voor op? Juist ik als belastingbetaler….u draagt kennelijk uw steentje niet bij anders had u niet van deze uitzonderlijke onnozele teksten.

  1. Moest onder reactie van Jan. Ondara staan denk ik, niet?
   Valt wel op: sinds 18/6 lees ik niets meer van der leo om dan,plots – sinds gisteren én vandaag – persoonlijk aangevallen/beledigd te worden door de “heren” georges en manuel…geeft te denken niet?
   Als afleiding zal der leo nu plots wél reageren zeker? Jajaja

   1. Klopt Jopke, die moest daaronder staan, maar ergens ging dat niet kennelijk

 2. Ik dacht dat het gemiddelde pension in Spanje afhankelijk van de regio 1000 euro was?

 3. Dus zal uiteraard de economie langzaam maar weer bergafwaarts gaan. Van die socialisten kan je alleen maar maatregelen verwachten om zieltjes te winnen dat het land daardoor kapot gaat ach dat maakt de PP wel weer in orde.

  1. Wat een uitermate vervelende reactie! Nu doet de overheid iets voor de “ ouderen “ en is het in uw ogen weet niet goed! Ik verklaar u hierbij tot “ pijpzeiker “ van de week!!

 4. Ik woon nu 5 jaren in Orihuela Costa , 2 jaren heb ik als gepensioneerde 10% moeten betalen .
  Nu al 3 jaren geen opleg op medicijnen .

 5. Inderdaad, een lineaire maatregel die zowel rijken als armen ten goede komt kan onmogelijk sociaal genoemd worden en kost onnodig veel geld. Een sociale maategel moet beperkt blijven tot wie het écht nodig heeft. Als een socialistische regering toch een dergelijke maatregel neemt kan dit moeilijk anders gezien worden dan als een electorale stunt.

 6. En het geld weggeven begint al weer.
  Man man iemand die tussen de 18.000 en 100.000 verdient als pensioen?
  Ruim bemeten.
  Zou iemand met een pensioen van zeg even 2000 euro per maand nou niet die 18 euro kunnen missen??

  Als je ziet hoe enorm veel medicijnen Spanjaarden gebruiken, dan is het dweilen met de kraan open, misschien moeten ze daar ook eens naar kijken. Ze schrijven hier maar medicatie voor en mensen blijven dat dan in de eeuwigheid gebruiken. Mensen met pillen voor het hart, die helemaal geen hartkwaal hebben als je ze er naar vraagt. De maagzuurremmers, omdat het nu eenmaal altijd meegegeven wordt en zo kan je nog wel even door gaan.

  Dat de mensen met een klein pensioen beschermd worden, kan ik prima mee leven, maar de mensen die gewoon een goed pensioen hebben en ja die zijn er echt wel, die kunnen toch best wat meer bijdragen….450 Miljoen kost dat ¨slechts¨ eehh volgens mij is dat geld dat er domweg niet is, dus wie gaat dat betalen???

  1. “Hierdoor zal de regering dus een extra kostenpost van minimaal 450 miljoen euro gaan krijgen maar dat geld moet door extra belastingen voor de rijke inwoners in Spanje opgebracht gaan worden.”

   1. Wat is dan rijk?
    Als je een pensioen hebt van net onder de 100.000 euro ben je dus niet rijk volgens deze regering? Maar ja Socialisten heh, de pot verteren die er niet is.

    1. Juan, tel daar de miljoenen bij met de gratis snelwegen, de opvang in Valeencia en op 3 dagen tijd is Spanje bijna 1 miljard armer aan inkomsten. Is toch verdomme hetzelfde verhaaltje overal en surtout there’s nowhere a free lunch. Oei oppassen of Sanchez wordt op nieuwe ideeën gebracht

     1. Als het Spanje onder de PSOE u niet aanstaat dan gaat u toch weer terug naar waar u vandaan komt! España amalo o vete!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken