Nieuwe regering wil eigen bijdrage medicijnen voor gepensioneerden in Spanje annuleren

123rf
Beeld: 123rf

Nieuwe regering wil eigen bijdrage medicijnen voor gepensioneerden in Spanje annuleren

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds twee weken heeft Spanje een nieuwe socialistische regering en sinds dat Pedro Sánchez de nieuwe minister-president is geworden regent het aan veranderingen. Een van die veranderingen is het beleid wat betreft herbruikbare energie en groene stroom zoals zonnepanelen maar de regering heeft ook wijzigingen in petto voor de gezondheidszorg.

Het idee van de socialistische regering lijkt te zijn dat iedereen in Spanje recht heeft op de beste gezondheidszorg . Eerder besloot de PSOE-regering al dat er een maatregel van de PP teruggedraaid zal worden waardoor ook illegalen in Spanje weer recht hebben op een correcte gezondheidszorg en nu heeft de PSOE besloten dat de eigen bijdrage (copago farmacéutico) voor medicijnen voor gepensioneerden zal verdwijnen.

Sinds 2012, eigenlijk direct nadat de PP de leiding van de PSOE overnam na de gewonnen verkiezingen in 2011, moesten gepensioneerden een eigen bijdrage betalen voor medicijnen. Dat gold niet voor alle personen die een vorm van pensioen ontvangen maar wel voor het overgrote deel van de jubilados of pensionistas.

Het laten wegvallen van de eigen bijdrage voor gepensioneerden zal wel zorgen voor een extra kostenpost voor de regering van zo’n 450 tot 500 miljoen euro per jaar. Een einde aan de “copago” voor medicijnen is voor Pedro Sánchez een van de eerste wijzigingen in de gezondheidszorg van de Partido Popular die hij beloofde terug te draaien.

Eigen bijdrage

Tot aan april 2012 hoefde geen enkele gepensioneerde in Spanje iets te betalen voor medicijnen maar sinds die maand veranderde de toenmalige minister van Gezondheid Ana Mato het systeem naar een eigen bijdrage ofwel copago farmacéutico welke gesplitst werd in drie groepen:

A- Degene die een minimumpensioen hebben tot 18.000 euro per jaar moeten 10% van de medicijnen betalen met een limiet van 8 euro per maand.

B- Degene die tussen de 18.001 en 100.000 euro per jaar verdienen moeten 10% van de medicijnen betalen met een limiet van 18 euro per maand.

C- Degene die meer dan 100.000 euro per jaar verdienen moeten 20% van de medicijnen betalen met een limiet van 60 euro per maand.

De definitieve beslissing om de veranderingen in te voeren is nog niet genomen maar volgens de meeste Spaanse media gaat het binnenkort wel gebeuren. Hierdoor zal de regering dus een extra kostenpost van minimaal 450 miljoen euro gaan krijgen maar dat geld moet door extra belastingen voor de rijke inwoners in Spanje opgebracht gaan worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.