De Poniente en Levante wind in Spanje uitgelegd

Oeps ... foto ontbreekt!

De Poniente en Levante wind in Spanje uitgelegd

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je hoort het bij de weerberichten na het nieuws op de tv en je leest erover in de kranten in Spanje: de ‘viento de Poniente’ en de ‘viento de Levante’. Maar waar heeft men het dan over als men deze termen gebruikt om iets duidelijk te maken. Een korte uitleg over deze twee winden die grote invloed hebben op het weer en de temperaturen.

Poniente

De Poniente wind is afkomstig van de Atlantische Oceaan en beweegt zich van west naar oost. Naarmate de luchtstroom vordert verliest deze geleidelijk aan vocht en stijgen de temperaturen als gevolg van het föhneffect waardoor de oostkust van Spanje te maken krijgt met een zeer droge en warme wind.

Hoewel de aanwezigheid van de Poniente wind gedurende de wintermaanden de temperaturen kan verzachten worden deze verhoogt in de zomermaanden. De Poniente wind kan zeer gevaarlijk zijn voor het ontstaan van bosbranden, iets dat vaak te merken is in regio’s zoals Galicië, Asturië en Cantabrië.

Er zijn in feite twee soorten: de Poniente mediterráneo waardoor de temperatuur stijgt en er veel luchtvochtigheid is tijdens de zomermaanden en de Poniente atlántico die vochtiger is en de koude Atlantische wind naar Spanje blaast.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Zeven bekende wind fenomenen in Spanje[/su_note]

Levante

De Levante wind is samen met de Tramontana en Terral wellicht wel de bekendste windconditie in Spanje aangezien deze vaak te merken is aan de Middellandse Zee. De naam levante wordt dan ook veel herhaald in de Spaanse weerberichten waardoor de Spanjaarden en buitenlanders meer bekend zijn met deze windconditie.

De Levante wind is afkomstig uit het oosten waarbij deze meestal gevormd wordt nabij de Balearen eilanden en van invloed is op het centrale deel van de Middellandse Zeekust zoals in de deelstaten Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië.

De hoogste windsnelheden worden bereikt in de Straat van Gibraltar waar de wind tevens zorgt voor regen in de bergen van de provincie Cádiz, het meest regenachtige gebied van Spanje. De Levante wind kenmerkt zich daarnaast door hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheidsgraad.

Ga naar de inhoud