Mallorca heeft eerste rookvrije strand

Mallorca heeft eerste rookvrije strand
Beeld: 123rf

PALMA – De Cala Estancia heeft de eer het eerste rookvrije strand van het Balearen eiland Mallorca te zijn. Cala Estancia voegt zich zo bij het programma ‘Platges sense fum, platges saludables’ ofwel ‘stranden zonder rook, gezonde stranden’. De Cala Estancia bevindt zich op 11 km van de hoofdstad Palma, gelegen tussen Caló de Son Caios en de Club Marítim Sant Antoni de la Platja.

Voorlopig zal er niet streng gecontroleerd gaan worden door de politie en is het de bedoeling dat de strandgangers zelf controleren of er gerookt wordt. Dat wil zeggen dat er op het Cala Estancia strand een verbod geldt op het roken en dat mocht iemand toch roken deze persoon daar door andere strandgangers op wordt aangewezen.

Er komen steeds meer rookvrije stranden ofwel “playas sin humo” of “playas sin fumo” bij in Spanje. Het gaat in dit geval om stranden waar het niet is toegestaan een sigaret te roken omdat dit hinderlijk kan zijn voor andere strandgebruikers, schadelijk voor kinderen is en de peuken de stranden vervuilen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht rookvrije stranden in Spanje[/su_note]

Op de Balearen waren tot nu toe slechts 2 rookvrije stranden te vinden, beiden op het eiland Ibiza, te weten Playa urbana de Santa Eulalia del Río en Playa de Talamanca. Daar is dus nu de Cala Estancia als eerste strand van Mallorca dat rookvrij is bijgekomen. Er worden op de Balearen geen boetes gegeven als men toch rookt op een “playa sin humo”.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
13 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

@Jan, zittend beroep, te weinig beweging, verkeerde voeding met een dosis stress zijn vaak hier de oorzaak van..

Wij kunnen Jan van Baaren en Rob volledig volgen…
Maar dan moeten de steden die dergelijke rookvrije stranden beslissen ook consequent zijn!!! De lucht op vele stranden in Spanje worden geteisterd door zwaar bezoedelde lucht van de chiringito’s die sardines en andere vis grielen. Velen zullen ons zielig noemen, maar de mensen die met zware luchtwegen problemen kampen zoals astma of met longoedeem die smachten naar verse zeelucht worden en geconfronteerd worden met deze smerige storende rook vinden dit nog veel erger dan de klassiek rokers…
Stop met het verpesten van de gezonde zeelucht !!!

Wat gezegd is, een goede methode om al die filters van de peuken van het strand te krijgen. Qua rook inderdaad flauwekul, en meeroken op het strand, wat een onzin.
Wat ook verboden zou moeten worden is kauwgom, zoals in Singapore waar het alleen op voorschrift te verkrijgen is. De trottoirs zien er zo schoon uit, als nieuw.

Zat vanmiddag op een terrasje, waar auto’s vlak langs je rijden, en bedacht ineens, dat CO2 zwaarder is dan lucht, en moest ineens lachen om de antirookdrammers: ga nou nooit meer op een terrasje zitten waar in de buurt autos rijden, want je kunt je wel boos maken om iemand die zit te roken op een terras, maar de omgeving is vergeven van de CO2, dus….. ga lekker niet naar buiten, maar blijf binnen, waar niet gerookt mag worden!

Lenneke, vergis je niet, een peuk is onnodig en stinkt erger dan de moderne auto.

Het gaat helemaal niet om de rookoverlast. Totaal onmogelijk op mega stranden waar altijd een zee briesje staat.
Een slim bedacht verbod om de strand vervuiling met duizenden filtersigaretten peuken te voorkomen. En simpel te controleren want waar rook is zit een potentiële strandvervuiler.

Eindelijk komt er schot in. Met alle respect voor de rokers, verwacht ik respect voor de niet rokers. Ik heb er helemaal geen probleem mee als een roker niet wil afkicken en zich dood wil roken. We weten allemaal nu wel dat het super giftig is. Moet iedereen voor zichzelf weten. En dan al die peuken in het zand. Gewoon smerig !! En ik heb medelijden, echt medelijden met die kleine, nog jonge kinderen. Met respect voor de niet rokers bedoel ik dat ik mag vragen om mijn keuze om mijzelf niet te vergiftigen te respecteren, en ook niet door… Lees verder »

@Jan van Baaren
Toch proef ik iets dat het de schuld van de rokers is dat jij al 3 keer geopereerd bent aan dicht geslipte aderen.
Erg vervelend natuurlijk maar dat kan meerdere oorzaken hebben oa genetisch bepaald niet gezond eten, geen lichamelijke beweging ed.

Eerst moesten we massaal naar buiten, nu begint men te klagen over rook op het terras, het strand, bushalte en ga zo maar door. Make up your mind, niet rokers. Ik wil me best aanpassen als iemand het vervelend vindt, maar die onduidelijke en steeds veranderende regels… Sorry maar ik ben op t punt dat ik het naast me neer leg, dan maar (potentieel) een boete: wanneer men mij niet laat, laat ik men niet. ‘T is geven en nemen hoor… mijn excuus.

Ha Rob,
Ooit zelf op op een strand in Spanje gelegen?
Lastig hé. al die sigarettenrook. Het is precies zoals je zegt, ” het genot van de een wordt niet geaccepteerd door de ander. Heeft helemaal niets met overlast te maken. We zijn bezig met compleet door te draaien en jij doet er lekker aan mee.
Nou: ” Ik ben er klaar mee”

Heel goed. Ik hoop dat dit snel navolging krijgt. Het is net als muziek: het genot voor de één, is overlast voor de ander.

@Rob sommige mensen kiezen om te roken of te drinken.
Andere mensen kiezen ervoor om in een hutje op de hei te gaan wonen zodat ze nergens last van hebben ( rook, muziek)

Mag e sigaret dan wel? Want dan stap je toch over op e sigaret als roken belangrijk voor je is. Niemand last van je. Bij muziek kun je oordopjes gebruiken zodat je de ander niet hindert.
Peuken opruimen kost de gemeentelijke belastingbetaler behoorlijk veel geld. Bij e sigaret heb je geen last van de rook en ook geen last van de afval. Gelukkig worden de auto’s ook steeds schoner. Maar nu heb je dubbelop. Probeer zoveel mogelijk bij planten en bomen te zitten die de lucht zuiveren.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.