skip to Main Content
Mallorca heeft eerste rookvrije strand
123rf

Mallorca heeft eerste rookvrije strand

PALMA – De Cala Estancia heeft de eer het eerste rookvrije strand van het Balearen eiland Mallorca te zijn. Cala Estancia voegt zich zo bij het programma ‘Platges sense fum, platges saludables’ ofwel ‘stranden zonder rook, gezonde stranden’. De Cala Estancia bevindt zich op 11 km van de hoofdstad Palma, gelegen tussen Caló de Son Caios en de Club Marítim Sant Antoni de la Platja.

Voorlopig zal er niet streng gecontroleerd gaan worden door de politie en is het de bedoeling dat de strandgangers zelf controleren of er gerookt wordt. Dat wil zeggen dat er op het Cala Estancia strand een verbod geldt op het roken en dat mocht iemand toch roken deze persoon daar door andere strandgangers op wordt aangewezen.

Er komen steeds meer rookvrije stranden ofwel “playas sin humo” of “playas sin fumo” bij in Spanje. Het gaat in dit geval om stranden waar het niet is toegestaan een sigaret te roken omdat dit hinderlijk kan zijn voor andere strandgebruikers, schadelijk voor kinderen is en de peuken de stranden vervuilen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht rookvrije stranden in Spanje[/su_note]

Op de Balearen waren tot nu toe slechts 2 rookvrije stranden te vinden, beiden op het eiland Ibiza, te weten Playa urbana de Santa Eulalia del Río en Playa de Talamanca. Daar is dus nu de Cala Estancia als eerste strand van Mallorca dat rookvrij is bijgekomen. Er worden op de Balearen geen boetes gegeven als men toch rookt op een “playa sin humo”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. @Jan, zittend beroep, te weinig beweging, verkeerde voeding met een dosis stress zijn vaak hier de oorzaak van..

 2. Wij kunnen Jan van Baaren en Rob volledig volgen…
  Maar dan moeten de steden die dergelijke rookvrije stranden beslissen ook consequent zijn!!! De lucht op vele stranden in Spanje worden geteisterd door zwaar bezoedelde lucht van de chiringito’s die sardines en andere vis grielen. Velen zullen ons zielig noemen, maar de mensen die met zware luchtwegen problemen kampen zoals astma of met longoedeem die smachten naar verse zeelucht worden en geconfronteerd worden met deze smerige storende rook vinden dit nog veel erger dan de klassiek rokers…
  Stop met het verpesten van de gezonde zeelucht !!!

 3. Wat gezegd is, een goede methode om al die filters van de peuken van het strand te krijgen. Qua rook inderdaad flauwekul, en meeroken op het strand, wat een onzin.
  Wat ook verboden zou moeten worden is kauwgom, zoals in Singapore waar het alleen op voorschrift te verkrijgen is. De trottoirs zien er zo schoon uit, als nieuw.

 4. Zat vanmiddag op een terrasje, waar auto’s vlak langs je rijden, en bedacht ineens, dat CO2 zwaarder is dan lucht, en moest ineens lachen om de antirookdrammers: ga nou nooit meer op een terrasje zitten waar in de buurt autos rijden, want je kunt je wel boos maken om iemand die zit te roken op een terras, maar de omgeving is vergeven van de CO2, dus….. ga lekker niet naar buiten, maar blijf binnen, waar niet gerookt mag worden!

 5. Het gaat helemaal niet om de rookoverlast. Totaal onmogelijk op mega stranden waar altijd een zee briesje staat.
  Een slim bedacht verbod om de strand vervuiling met duizenden filtersigaretten peuken te voorkomen. En simpel te controleren want waar rook is zit een potentiële strandvervuiler.

 6. Eindelijk komt er schot in. Met alle respect voor de rokers, verwacht ik respect voor de niet rokers. Ik heb er helemaal geen probleem mee als een roker niet wil afkicken en zich dood wil roken. We weten allemaal nu wel dat het super giftig is. Moet iedereen voor zichzelf weten. En dan al die peuken in het zand. Gewoon smerig !! En ik heb medelijden, echt medelijden met die kleine, nog jonge kinderen.
  Met respect voor de niet rokers bedoel ik dat ik mag vragen om mijn keuze om mijzelf niet te vergiftigen te respecteren, en ook niet door een ander – geen passieve roker dus. Ik heb nu al 3 keer een operatie ondergaan vanwege dicht geslipte aderen en dat vind ik eigenlijk wel genoeg. Dus leven en laten leven, jij roker daar en ik niet roker op een ander plekje gescheiden van de jouw roker.
  Ik hoop dat er nu een versnelling ontstaat, gevolgd door respect voor het verboden te roken bij ingangen van scholen, openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en het creëren van niet rokers zones op terrassen. Mijn gezondheid, vind ik in dit geval, gaat voor.

  1. @Jan van Baaren
   Toch proef ik iets dat het de schuld van de rokers is dat jij al 3 keer geopereerd bent aan dicht geslipte aderen.
   Erg vervelend natuurlijk maar dat kan meerdere oorzaken hebben oa genetisch bepaald niet gezond eten, geen lichamelijke beweging ed.

  2. Eerst moesten we massaal naar buiten, nu begint men te klagen over rook op het terras, het strand, bushalte en ga zo maar door. Make up your mind, niet rokers. Ik wil me best aanpassen als iemand het vervelend vindt, maar die onduidelijke en steeds veranderende regels… Sorry maar ik ben op t punt dat ik het naast me neer leg, dan maar (potentieel) een boete: wanneer men mij niet laat, laat ik men niet. ‘T is geven en nemen hoor… mijn excuus.

 7. Ha Rob,
  Ooit zelf op op een strand in Spanje gelegen?
  Lastig hé. al die sigarettenrook. Het is precies zoals je zegt, ” het genot van de een wordt niet geaccepteerd door de ander. Heeft helemaal niets met overlast te maken. We zijn bezig met compleet door te draaien en jij doet er lekker aan mee.
  Nou: ” Ik ben er klaar mee”

 8. Heel goed. Ik hoop dat dit snel navolging krijgt. Het is net als muziek: het genot voor de één, is overlast voor de ander.

  1. @Rob sommige mensen kiezen om te roken of te drinken.
   Andere mensen kiezen ervoor om in een hutje op de hei te gaan wonen zodat ze nergens last van hebben ( rook, muziek)

   1. Mag e sigaret dan wel? Want dan stap je toch over op e sigaret als roken belangrijk voor je is. Niemand last van je. Bij muziek kun je oordopjes gebruiken zodat je de ander niet hindert.
    Peuken opruimen kost de gemeentelijke belastingbetaler behoorlijk veel geld. Bij e sigaret heb je geen last van de rook en ook geen last van de afval. Gelukkig worden de auto’s ook steeds schoner. Maar nu heb je dubbelop. Probeer zoveel mogelijk bij planten en bomen te zitten die de lucht zuiveren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken