Kleine grensovergangen Huesca met Frankrijk ook op 21 juni open

Kleine grensovergangen Huesca met Frankrijk ook op 21 juni open
Beeld: Portalet / Wikimedia

Kleine grensovergangen Huesca met Frankrijk ook op 21 juni open

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Na 68 dagen gesloten te zijn geweest heeft Frankrijk ingestemd om de grensovergangen in de Pyreneeën van de autonome regio Aragón met buurland Frankrijk ook op 21 juni te heropenen. Terwijl de grote grensovergangen in Catalonië en Baskenland altijd open zijn geweest maar met grenscontroles moesten de kleinere grenzen in de provincie Huesca van buurland Frankrijk op slot met als gevolg dat het weinige toegestane verkeer flink om moest rijden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de (meeste) grenzen nooit echt gesloten geweest in Spanje. Er vonden grenscontroles plaats bij de grensovergangen met Frankrijk (en Portugal) maar het vrachtverkeer en personen die aan de eisen voldeden om Spanje binnen te komen mochten gewoon doorrijden. 

De meeste grensovergangen in de provincie Huesca (Aragón) moesten van Frankrijk echter helemaal op slot en het vrachtverkeer moest dus omrijden om gebruik te maken van de grote grensovergangen in Baskenland en Catalonië of de tunnel van Somport (N-330) in Huesca (Aragón) en de tunnel van Vielha (Lerida) in Catalonië.

Maar vanaf 21 juni om 6 uur ‘s morgens zullen de kleinere grensovergangen in de provincie Huesca weer opengaan. Het gaat om de tunnel van Bielsa-Aragnouet (A-138) de grensovergangen van Portalet (A-136) (Formigal/Sallent de Gallego) en Somport (N-330). Alleen de tunnel van Somport (N-330) was gedurende de noodtoestand geopend.

Voor de provincie Huesca zal dit een grote toeristische impuls geven want men de Franse toeristen kunnen vanaf 21 juni weer gebruik maken van deze kleinere grensovergangen in de Valle de Tena en Sobrarbe regio’s. In de zomermaanden maken elke dag tussen 3.00 en 4.000 voertuigen gebruik van de grensovergangen Portalet en Bielsa.

Daarbij gaat het om Franse toeristen en toeristen uit andere landen die op vakantie komen in Spanje of dagjesmensen die bv. inkopen komen doen omdat sommige producten goedkoper zijn in Spanje.

Ga naar de inhoud