458 aardbevingen en -schokken geregistreerd onder de Teide op Tenerife

458 aardbevingen en -schokken geregistreerd onder de Teide op Tenerife
Beeld: @IGNSpain / twitter

458 aardbevingen en -schokken geregistreerd onder de Teide op Tenerife

SANTA CRUZ – Het Spaanse Geografische Instituut (IGN) heeft vrijdag 17 juni in totaal maar liefst 458 aardbevingen en aardschokken geregistreerd onder de hoogste berg van Spanje El Teide op het Canarische Eiland Tenerife. Om precies te zijn werd dit geregistreerd bij de Cañadas del Teide ten zuidwesten van Pico Viejo. 13 van de bevingen waren van grotere omvang dan de rest van de aardschokken.

In de vroege uren van vrijdag 17 juni heeft een seismische reeks plaatsgevonden, zo schrijft het Instituto Geográfico Nacional op haar website . Ook op donderdag was er seismische activiteit in hetzelfde gebied, met nog eens 5 plaatselijke aardbevingen. De maximale magnitude is 1,6 (mbLg) en de diepte ongeveer 13 km.

Het gaat dus om kleine aardbevingen die beter omschreven kunnen worden als aardschokken waarvan de zwaarste 2,1 op de schaal van Richter was. Het Spaanse Geografische Instituut zal deze seismische activiteit blijven volgen maar geeft ook aan dat niemand zich zorgen hoeft te maken, dit gebeurt namelijk wel vaker in dit vulkanische gebied.

De meest waarschijnlijke oorsprong van dit type zwerm is de beweging van vloeistoffen zoals stoom, gas of water in het hydrothermale systeem van de vulkaan Teide. Deze beweging impliceert geen grotere kans op een uitbarsting op korte en middellange termijn maar het herinnert er wel aan dat Tenerife nog steeds een vulkanisch actief eiland is, concludeert het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.