458 aardbevingen en -schokken geregistreerd onder de Teide op Tenerife

458 aardbevingen en -schokken geregistreerd onder de Teide op Tenerife
Beeld: @IGNSpain / twitter

458 aardbevingen en -schokken geregistreerd onder de Teide op Tenerife

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Het Spaanse Geografische Instituut (IGN) heeft vrijdag 17 juni in totaal maar liefst 458 aardbevingen en aardschokken geregistreerd onder de hoogste berg van Spanje El Teide op het Canarische Eiland Tenerife. Om precies te zijn werd dit geregistreerd bij de Cañadas del Teide ten zuidwesten van Pico Viejo. 13 van de bevingen waren van grotere omvang dan de rest van de aardschokken.

In de vroege uren van vrijdag 17 juni heeft een seismische reeks plaatsgevonden, zo schrijft het Instituto Geográfico Nacional op haar website. Ook op donderdag was er seismische activiteit in hetzelfde gebied, met nog eens 5 plaatselijke aardbevingen. De maximale magnitude is 1,6 (mbLg) en de diepte ongeveer 13 km.

Het gaat dus om kleine aardbevingen die beter omschreven kunnen worden als aardschokken waarvan de zwaarste 2,1 op de schaal van Richter was. Het Spaanse Geografische Instituut zal deze seismische activiteit blijven volgen maar geeft ook aan dat niemand zich zorgen hoeft te maken, dit gebeurt namelijk wel vaker in dit vulkanische gebied.

De meest waarschijnlijke oorsprong van dit type zwerm is de beweging van vloeistoffen zoals stoom, gas of water in het hydrothermale systeem van de vulkaan Teide. Deze beweging impliceert geen grotere kans op een uitbarsting op korte en middellange termijn maar het herinnert er wel aan dat Tenerife nog steeds een vulkanisch actief eiland is, concludeert het Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden.

Ga naar de inhoud