Grootste bosbrand van Spanje: 11.000 hectare natuur verwoest in Zamora

Grootste bosbrand van Spanje: 11.000 hectare natuur verwoest in Zamora
Beeld: @brifpuertopico / twitter

Grootste bosbrand van Spanje: 11.000 hectare natuur verwoest in Zamora

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZAMORA – In totaal zijn er meer dan 12 natuur- en bosbranden actief in Spanje maar de grootste van allemaal op dit moment vindt plaats in de provincie Zamora in Castilië en León. Daar heeft het alles vernietigende vuur alweer 11.000 hectare natuur verwoest. Honderden inwoners van 11 dorpen zijn geëvacueerd en er zijn meer dan 360 brandweerlieden en 122 militairen van de UME bezig het vuur te bestrijden.

Men vreest het ergste en de experts verwachten dat de droogte, de hitte en windsnelheden van 70 km/uur het vuur zullen blijven aanwakkeren waardoor de schade in de Sierra de la Culebra nog groter zal zijn. naast vernielde bossen en agrarische grond zijn er ook schuren, agrarische gebouwen, telecommasten, wegen en andere constructies vernield.

In totaal zijn meer dan 650 inwoners van 11 dorpen geëvacueerd terwijl meer dan 480 brandweerlieden en UME-militairen op de grond en met blushelikopters en blusvliegtuigen vanuit de lucht het vuur bestrijden. Er zijn in totaal 25 bluswagens, 6 bulldozers, 17 blushelikopters en 4 blusvliegtuigen aan het werk.

De brand kent meerdere brandhaarden en reageert op een unieke klimatologische situatie met windsnelheden van 40 tot 70 km/uur, bijna 40 graden, lage luchtvochtigheid en een droge storm.

Ga naar de inhoud