Jager die zingt als een lijster vertegenwoordigt Spanje als de vogelfluisteraar

Jager die zingt als een lijster vertegenwoordigt Spanje als de vogelfluisteraar
Beeld: Canva

Jager die zingt als een lijster vertegenwoordigt Spanje als de vogelfluisteraar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Enrique Marza is een jager uit de gemeente Alcanar in de provincie Tarragona met een bijzonder talent. Vorig weekend vertegenwoordigde de man Spanje op het Europees kampioenschap voor de vogellokroep. Hij haalde de vierde plaats bij het ‘Campeonato Europeo de reclamo bucal’.

Tijdens het jachtseizoen is Enrique Marza vooral een liefhebber van de jacht op patrijzen en konijnen. Maar de rest van het jaar zet de man vooral in op zijn andere hobby; het oefenen van de vogellokroep. Dat is een kunst die jagers zich aanleren om hun prooi te lokken, en door de jaren heen werd het ook een competitie om zo goed mogelijk bepaalde vogels na te bootsen. “Mijn hele familie houdt van de jacht”, vertelt Marza “Ik ben er mee opgegroeid en kreeg de microbe dus van jongs af aan mee”. 

In 2016 was Marza nog Europees kampioen en in 2018 subkampioen. Ditmaal strandde de jager op de vierde plaats, maar hij besliste wel om zijn geheim uit de doeken te doen. Jammer genoeg blijkt het geen eenvoudig recept te zijn. Volgens Marza is er geen specifieke techniek voor wie een lokroep wil leren, maar is het iets waar je doorheen de jaren geleidelijk beter in wordt. 

Om een bepaalde vogel na te bootsen gebruiken jagers een zogezegde reclamo; een klein instrument waarmee een soort getsjilp kan worden geproduceerd. “Ik heb de reclamo altijd rond mijn nek”, vertelt Marza “Tijdens de vrije momenten speel ik daar wat op. Niemand heeft het me geleerd, ik kijk het alleen af van de oudere mensen al sinds ik kind was”.

En het blijft niet alleen bij het fluiten zelf. De jager moet ook goed luisteren waar de vogels zich bevinden en ze stukje bij beetje naar hem toe lokken. Enrique Marza geeft ondertussen thuis les in de kunst van de reclamo. Hij hoopt het volgend jaar nog beter te doen op het Europese kampioenschap.

Ga naar de inhoud