Spaanse luchtvaartmaatschappij gaat als eerste vliegen met moderne zeppelins

Spaanse luchtvaartmaatschappij gaat als eerste vliegen met moderne zeppelins
Beeld: Hybrid Air Vehicles / web

Spaanse luchtvaartmaatschappij gaat als eerste vliegen met moderne zeppelins

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Nostrum heeft bekend gemaakt dat ze in de toekomst als eerste maatschappij ter wereld wil gaan vliegen met luchtschepen op helium. Het gaat daarbij in feite om zeppelins maar dan de moderne versie die tot 100 passagiers of 10 ton vracht kunnen vervoeren. Air Nostrum wil deze ‘Airlander 10’ gebruiken op korte binnenlandse vluchten zoals bijvoorbeeld van Barcelona naar Mallorca of wellicht tussen de verschillende Balearen en Canarische Eilanden. 

Air Nostrum heeft tien ‘Airlander 10’ besteld bij de Britse fabrikant Hybrid Air Vehicles (HAV) en heeft daar 580 miljoen euro voor gereserveerd. De Spaanse luchtvaartmaatschappij is van plan om vanaf 2026 deze moderne zeppelins te gebruiken op korte binnenlandse vluchten. Het voordeel is dat het mogelijk is om met de ‘Airlander 10’ overal te landen, als je maar genoeg ruimte hebt. Een vliegveld of landingsbaan is namelijk niet nodig.

Het nadeel is dat, ondanks dat het bereik ruim 7.000 kilometer kan zijn, de snelheid slechts 130 km/uur is. Weliswaar kan de ‘Airlander 10’ vijf volledige dagen in de lucht blijven, de reis zou voor de 100 passagiers die aan boord kunnen veel te lang zijn. Overigens kunnen deze zeppelins ook gebruikt worden voor het vervoeren van cargo want het kan 10 ton dragen.

De ‘Airlander’ is ook goed voor het milieu want de uitstoot zou amper een tiende bedragen van die van een lijnvliegtuig. De ‘Airlander 10’ is een luchtschip dat kan zweven door middel van twee grote ballonnen die gevuld zijn met helium terwijl het toestel wordt aangedreven door vier dieselmotoren die moeten zorgen voor de nodige stuwkracht. Volgens de fabrikant Hybrid Air Vehicles kan de ‘Airlander 10’ de uitstoot van binnenlandse vluchten in Spanje met 90 procent verminderen.

Ga naar de inhoud