Nieuwe bus en trein kortingen voor Spaanse jongeren om Spanje en Europa te ontdekken

Nieuwe bus en trein kortingen voor Spaanse jongeren om Spanje en Europa te ontdekken
Beeld: via canva.com

Nieuwe bus en trein kortingen voor Spaanse jongeren om Spanje en Europa te ontdekken

Met het Zomer Jongerenprogramma 2024 biedt de Spaanse overheid jongeren een unieke kans om tegen sterk gereduceerde prijzen met de bus of trein door Spanje en Europa te reizen. Het programma, gelanceerd in 2023, heeft als doel het gebruik van openbaar vervoer onder jongeren te stimuleren, hun kennis te verrijken en het Europese gevoel te versterken. Ook Nederlandse en Belgische jongeren die officieel woonachtig zijn in Spanje kunnen deelnamen aan het “Programa Verano Joven 2024”.

De Spaanse ministerraad keurde recent de tweede editie van het Zomer Jongerenprogramma goed, met een budget van 130 miljoen euro. Dit programma biedt kortingen van maar liefst 90% op enkele reizen of retourbiljetten voor nationale bus- en treinverbindingen binnen Spanje. Daarnaast kunnen jongeren ook profiteren van een korting van 50% op de Interrail Global Flexibele pas voor treinen door Europa.

De voordelen van het Zomer Jongerenprogramma zijn beschikbaar voor jongeren met de Spaanse nationaliteit of jongeren die officieel in Spanje wonen (ingeschreven staan), geboren tussen 1 januari 1994 en 31 december 2006. Dit betekent dat jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud in aanmerking komen voor de kortingen.

Om deel te nemen aan het programma, moeten geïnteresseerde jongeren zich registreren op de website van het Ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit met hun identiteitsbewijs, vreemdelingendocument of paspoort. Na een succesvolle registratie ontvangen ze een persoonlijke en niet-overdraagbare code, die ze kunnen gebruiken om kortingsbiljetten voor bus, trein en de Interrail-pas aan te schaffen.

Het is belangrijk op te merken dat de kortingen alleen gelden op nationale buslijnen en treinen onder beheer van de Spaanse overheid. Voor internationale treinen en busverbindingen kunnen andere voorwaarden gelden. Bovendien zijn de kortingen niet cumulatief met andere aanbiedingen of kortingen.

Kortingen binnen Spanje

Voor busreizen binnen Spanje biedt het Zomer Jongerenprogramma een korting van 90% op reguliere nationale buslijnen. Voor treinreizen binnen Spanje zijn de kortingen als volgt:

  • Regionale treinen en smalspoorlijnen: 90% korting op regionale treinen en smalspoorlijnen.
  • Avant (hogesnelheidstreinen): 50% korting op enkele reizen met de Avant-treinen.
  • Langeafstandstreinen en hogesnelheidstreinen: 50% korting, met een maximum van 30 euro per ticket, op langeafstandstreinen en hogesnelheidstreinen.

Kortingen binnen Europa

Voor reizen door Europa biedt het Zomer Jongerenprogramma een korting van 50% op de Interrail Global Flexibele pas voor 10 dagen in 2 maanden, wanneer deze wordt aangeschaft via Renfe (de Spaanse spoorwegmaatschappij). Deze korting wordt toegepast op de officiële Interrail-tarieven, met inachtneming van de leeftijdsgebonden prijzen.

Ga naar de inhoud