In 2023 doneerden ruim 1,1 miljoen mensen bloed en plasma in Spanje

In 2023 doneerden ruim 1,1 miljoen mensen bloed en plasma in Spanje
Beeld: via canva.com

In 2023 doneerden ruim 1,1 miljoen mensen bloed en plasma in Spanje

Bloeddonatie is van levensbelang voor de gezondheidszorg en het redden van levens. In Spanje is er een aanzienlijke deelname aan bloeddonatie, met meer dan 1,1 miljoen donoren in 2023. Hierdoor is Spanje al dertig jaar zelfvoorzienend op het gebied van bloedbestanddelen voor transfusies. Echter, er is nog steeds een tekort aan plasma om medicijnen te produceren die essentieel zijn voor de overleving van veel patiënten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit jaar het thema “20 jaar het vieren van vrijgevigheid: hartelijk dank, bloeddonoren!” gekozen. Het gemiddelde donatieniveau per 1000 inwoners verschilt per regio in Spanje. De regio’s Extremadura, Castilië en León en Asturië springen eruit met de hoogste donatieniveaus.

Spanje is al drie decennia lang zelfvoorzienend in bloedcomponenten voor transfusies. In 2023 werden er 1.678.033 donaties verricht, wat resulteerde in 1.740.025 transfusies voor meer dan 464.422 patiënten. Deze cijfers onderstrepen het belang van bloeddonatie voor de gezondheidszorg in Spanje.

In 2023 hebben in totaal 1.122.239 burgers bloed en/of bloedbestanddelen gedoneerd volgens gegevens van de afdeling Transfusiegeneeskunde van het Ministerie van Volksgezondheid. Van deze donoren was meer dan 16% (181.342 personen) voor het eerst donor.

De kwaliteit en veiligheid van bloedproducten in Spanje zijn uitstekend. Er worden strikte procedures en protocollen gevolgd om de veiligheid van zowel donoren als ontvangers te waarborgen. Enkele belangrijke maatregelen zijn:

  • Screening van donoren op basis van gezondheidsgeschiedenis en risicofactoren.
  • Testen van alle donaties op infectieziekten zoals hiv, hepatitis B en C, en syfilis.
  • Gebruik van geavanceerde technologieën voor de verwerking en opslag van bloedcomponenten.
  • Implementatie van kwaliteitscontrolesystemen en traceringsmogelijkheden.

Spanje moet echter meer plasmadonaties verzamelen om belangrijke medicijnen te krijgen die essentieel zijn voor het overleven van veel patiënten. Daarom worden vaste donoren en gezonde burgers aangemoedigd om plasma te doneren via plasmaferese, een donatieproces waarbij steriele wegwerpartikelen en een enkele prik worden gebruikt. Het plasma wordt gescheiden van de andere bloedbestanddelen door middel van centrifugatie, waarna deze bestanddelen teruggegeven worden aan de donor. In Spanje bestond bijna 72% van de aferesedonaties uit plasma (plasmaferese).

Ga naar de inhoud