Aantal Nederlanders en Belgen die de Spaanse nationaliteit hebben verworven in 2023

Aantal Nederlanders en Belgen die de Spaanse nationaliteit hebben verworven in 2023
Beeld: via canva.com

Aantal Nederlanders en Belgen die de Spaanse nationaliteit hebben verworven in 2023

De afgelopen jaren is het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit een steeds belangrijker onderwerp geworden, vooral vanwege de groei van het aantal buitenlanders dat in Spanje woont en graag Spanjaard wil worden. Maar zijn er ook Nederlanders en Belgen die in 2023 de Spaanse nationaliteit hebben verworven?

Er zijn verschillende manieren waarop iemand de Spaanse nationaliteit kan verkrijgen, zoals door huwelijk met een Spaanse burger, door geboorte of adoptie, of door langdurig verblijf in Spanje. Het proces kan complex zijn en vereist vaak het voldoen aan specifieke voorwaarden, zoals het kennen van de Spaanse taal en cultuur, het hebben van een legale verblijfsstatus en het afleggen van een inburgeringsexamen.

Het verkrijgen van de Spaanse nationaliteit opent de deuren naar nieuwe kansen en rechten, zoals stemrecht, toegang tot sociale voorzieningen en voor sommige nationaliteiten de mogelijkheid om vrij te reizen binnen de Europese Unie. Het is een belangrijke stap voor degenen die zich permanent willen vestigen in Spanje en zich volledig willen integreren in de samenleving.

De nationaliteitsverwerving van buitenlanders in Spanje is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) steeg het aantal buitenlanders dat in 2023 de Spaanse nationaliteit verwierf met meer dan 32% vergeleken met het jaar ervoor, tot een recordaantal van 240.208 personen.

Van de buitenlanders die in 2023 de Spaanse nationaliteit verwierven, was 55% vrouw en 45% man. Wat leeftijd betreft, vormden de personen tussen de 30 en 39 jaar de grootste groep, gevolgd door de leeftijdsgroep van 40 tot 49 jaar.

In 2023 was de meest voorkomende nationaliteit onder degenen die de Spaanse nationaliteit verkregen, Marokkaans, met 54.027 gevallen. Daarna volgden Venezolaanse (30.154) en Colombiaanse (18.738) nationaliteiten. Andere landen uit Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied maakten de top 10 van meest voorkomende nationaliteiten compleet.

Van de 240.208 personen die in 2023 de Nederlandse nationaliteit verwierven, had 21% altijd in Spanje gewoond. De overige 79% had voorheen in het buitenland gewoond. Gemiddeld duurde het ongeveer vijf jaar voordat ze de Spaanse nationaliteit verwierven.

Ondanks dat Nederlanders en Belgen als EU-burgers vrij kunnen leven in Spanje, hebben toch 31 Nederlanders en 37 Belgen ervoor gekozen om de Spaanse nationaliteit aan te nemen. Van deze groep waren er 16 mannen uit Nederland en 22 mannen uit België die nu de Spaanse nationaliteit bezitten. Daarnaast zijn er 15 vrouwen uit Nederland en 15 vrouwen uit België die ook de Spaanse nationaliteit hebben verkregen.

Ga naar de inhoud