Spaanse spoorwegbedrijf Renfe past de garantie op stiptheid aan

Spaanse spoorwegbedrijf Renfe past de garantie op stiptheid aan
Beeld: via canva.com

Spaanse spoorwegbedrijf Renfe past de garantie op stiptheid aan

De Spaanse staatsspoorwegmaatschappij Renfe heeft besloten om haar punctualiteitsgarantie aan te scherpen, met name voor diensten op de hogesnelheidslijn (AVE). Voortaan zal de maatschappij geen compensatie meer bieden voor vertragingen van 15 en 30 minuten, maar pas vanaf een vertraging van 60 of 90 minuten. Deze ingrijpende verandering heeft als doel de compensatieregelingen in overeenstemming te brengen met die van concurrerende operators zoals Iryo en Ouigo.

Onder de nieuwe regeling zal Renfe 50% van de ticketprijs terugbetalen voor vertragingen van meer dan 60 minuten en 100% voor vertragingen van meer dan 90 minuten. Dit is een aanzienlijke versoepeling in vergelijking met de huidige regeling, waarbij 50% werd terugbetaald vanaf 15 minuten vertraging en 100% vanaf 30 minuten vertraging voor AVE-diensten.

Naast contante terugbetalingen introduceert Renfe twee nieuwe compensatiemogelijkheden. Ten eerste kunnen reizigers kiezen voor 200% van het bedrag waarop ze recht hebben in de vorm van “Renfecitos” (punten) op hun Más Renfe-kaart, in te wisselen voor toekomstige reizen. Ten tweede kunnen ze een waardebon aanvragen ter waarde van 150% van het compensatiebedrag, te gebruiken voor de aankoop van een nieuw ticket.

De nieuwe compensatieregeling is van toepassing op alle langeafstandsdiensten van Renfe, waaronder AVE, Avlo, Alvia, Euromed en Intercity. Tickets gekocht vóór 1 juli 2024 vallen nog onder de oude regeling. Renfe benadrukt dat ze met deze wijziging “de beste puntualiteitsgarantie op de markt” blijft bieden.

De aankondiging van Renfe heeft geleid tot gemengde reacties van reizigers. Sommigen begrijpen de noodzaak om gelijke tred te houden met de concurrentie, terwijl anderen teleurgesteld zijn over de verminderde bescherming voor consumenten.

Volgens Renfe was deze aanpassing noodzakelijk om zich aan te passen aan de marktpraktijken en de compensatieregelingen gelijk te trekken met die van nieuwkomers Iryo en Ouigo. De openbare vervoerder beweert dat de wijziging hen in staat stelt om “de beste punctualiteitsgarantie op de markt” te handhaven, ondanks de versoepeling van de voorwaarden.

Ga naar de inhoud