skip to Main Content
Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí
Traveler

Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí

ALMERÍA – Vanaf 5 augustus is het mogelijk om de op een na grootste met kristallen bedekte grot ter wereld te bezoeken. We hebben het over de enorme geode van Pulpí, een grot die geheel gevuld is met kristallen van kwarts en amethist waar tot wel 10 personen tegelijk in kunnen. 

In december 1999 werd de ‘geoda de pulpí’ of met de officiële naam ‘Geoda del Pilar de Jaravía’ per toeval gevonden. Een groep specialisten uit Madrid wilde de Mina Rica verkennen en stuitten op een door rotsblokken afgesloten ruimte. Toen ze eenmaal naar binnen konden werden enorme kristallen die vanuit de bodem, zijkant en bovenkant uitsteken ontdekt.

Gedurende jaren heeft men onderzoek verricht naar het natuurfenomeen met metershoge kristallen en kon men vaststellen dat het de op een na grootste geode ter wereld is.

De geoda de Pulpí is 8 meter lang, 1,8 meter breed en 1,7 meter hoog en bevindt zich op zo’n 50 meter diepte in de oude ijzer- en loodmijnen van Pilar de Jaravia, op zo’n drie km van de kust. De temperatuur is in tegenstelling tot de grootste geode ter wereld in Mexico op 50 meter diepte zo’n 20 graden met een aangename luchtvochtigheid.

De grootste geode is te vinden in Chihuahua in Mexico waar in de Naica-mijn 300 meter onder de woestijn een 12 meter lange en 55 ton zware geode gevonden werd. Die grot werd in 2000 ontdekt maar een bezoek is haast onmogelijk vanwege de 58 graden celsius en een luchtvochtigheid van 96%. Zonder adequate bescherming kan men daar niet langer dan 10 minuten blijven.

Wereldwijd zijn er slechts vier van deze soort geodes te vinden: de Mexicaanse grot van Naica, de kopermijn van El Teniente (Chili), de geode van Pulpí en de oude Romeinse mijnen van Plinio, gelegen in Segóbriga (Cuenca).

Via deze website (in aanbouw) is het mogelijk kaarten te bestellen die 22 euro per stuk kosten voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Bij de entreeprijs is ook bezoek aan het kasteel San Juan de los Terreros inbegrepen waar men kan genieten van een virtuele voorstelling met als hoofdrol de geode van Pulpí.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Is niet zo eenvoudig om te bezoeken. Ben er een paar dagen geleden geweest maar er is momenteel een wachtlijst van 16.000 mensen die de grot willen bezoeken. En je moet aangepaste kledij zoals gesloten bergschoenen dragen of je mag er niet in. Het is dus noodzakelijk vooraf kaarten te reserveren via de website.

    1. Het zijn inderdaad Seleniet kristallen , dat valt onder de gips (CaSO4 · 2 H2O).
      Veel minder hard dan bergkristal of ametist , maar niet minder indrukwekkend hoor

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by