Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí

Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí
Beeld: Traveler

ALMERÍA – Vanaf 5 augustus is het mogelijk om de op een na grootste met kristallen bedekte grot ter wereld te bezoeken. We hebben het over de enorme geode van Pulpí, een grot die geheel gevuld is met kristallen van kwarts en amethist waar tot wel 10 personen tegelijk in kunnen. 

In december 1999 werd de ‘geoda de pulpí’ of met de officiële naam ‘Geoda del Pilar de Jaravía’ per toeval gevonden. Een groep specialisten uit Madrid wilde de Mina Rica verkennen en stuitten op een door rotsblokken afgesloten ruimte. Toen ze eenmaal naar binnen konden werden enorme kristallen die vanuit de bodem, zijkant en bovenkant uitsteken ontdekt.

Gedurende jaren heeft men onderzoek verricht naar het natuurfenomeen met metershoge kristallen en kon men vaststellen dat het de op een na grootste geode ter wereld is.

De geoda de Pulpí is 8 meter lang, 1,8 meter breed en 1,7 meter hoog en bevindt zich op zo’n 50 meter diepte in de oude ijzer- en loodmijnen van Pilar de Jaravia, op zo’n drie km van de kust. De temperatuur is in tegenstelling tot de grootste geode ter wereld in Mexico op 50 meter diepte zo’n 20 graden met een aangename luchtvochtigheid.

De grootste geode is te vinden in Chihuahua in Mexico waar in de Naica-mijn 300 meter onder de woestijn een 12 meter lange en 55 ton zware geode gevonden werd. Die grot werd in 2000 ontdekt maar een bezoek is haast onmogelijk vanwege de 58 graden celsius en een luchtvochtigheid van 96%. Zonder adequate bescherming kan men daar niet langer dan 10 minuten blijven.

Wereldwijd zijn er slechts vier van deze soort geodes te vinden: de Mexicaanse grot van Naica, de kopermijn van El Teniente (Chili), de geode van Pulpí en de oude Romeinse mijnen van Plinio, gelegen in Segóbriga (Cuenca).

Via deze website (in aanbouw) is het mogelijk kaarten te bestellen die 22 euro per stuk kosten voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Bij de entreeprijs is ook bezoek aan het kasteel San Juan de los Terreros inbegrepen waar men kan genieten van een virtuele voorstelling met als hoofdrol de geode van Pulpí.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Is niet zo eenvoudig om te bezoeken. Ben er een paar dagen geleden geweest maar er is momenteel een wachtlijst van 16.000 mensen die de grot willen bezoeken. En je moet aangepaste kledij zoals gesloten bergschoenen dragen of je mag er niet in. Het is dus noodzakelijk vooraf kaarten te reserveren via de website.

Hallo, welke website is het? Zit al een tijdje te zoeken maar tevergeefs.

wel een verschil of het gips is of kristal en amethist

De grot is gevuld met gipskristallen. NIET met kwarts of amethist (zou ook niet kunnen)

Het zijn inderdaad Seleniet kristallen , dat valt onder de gips (CaSO4 · 2 H2O).
Veel minder hard dan bergkristal of ametist , maar niet minder indrukwekkend hoor

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.