Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí

Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí
Beeld: Traveler

Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Vanaf 5 augustus is het mogelijk om de op een na grootste met kristallen bedekte grot ter wereld te bezoeken. We hebben het over de enorme geode van Pulpí, een grot die geheel gevuld is met kristallen van kwarts en amethist waar tot wel 10 personen tegelijk in kunnen. 

In december 1999 werd de ‘geoda de pulpí’ of met de officiële naam ‘Geoda del Pilar de Jaravía’ per toeval gevonden. Een groep specialisten uit Madrid wilde de Mina Rica verkennen en stuitten op een door rotsblokken afgesloten ruimte. Toen ze eenmaal naar binnen konden werden enorme kristallen die vanuit de bodem, zijkant en bovenkant uitsteken ontdekt.

Gedurende jaren heeft men onderzoek verricht naar het natuurfenomeen met metershoge kristallen en kon men vaststellen dat het de op een na grootste geode ter wereld is.

De geoda de Pulpí is 8 meter lang, 1,8 meter breed en 1,7 meter hoog en bevindt zich op zo’n 50 meter diepte in de oude ijzer- en loodmijnen van Pilar de Jaravia, op zo’n drie km van de kust. De temperatuur is in tegenstelling tot de grootste geode ter wereld in Mexico op 50 meter diepte zo’n 20 graden met een aangename luchtvochtigheid.

De grootste geode is te vinden in Chihuahua in Mexico waar in de Naica-mijn 300 meter onder de woestijn een 12 meter lange en 55 ton zware geode gevonden werd. Die grot werd in 2000 ontdekt maar een bezoek is haast onmogelijk vanwege de 58 graden celsius en een luchtvochtigheid van 96%. Zonder adequate bescherming kan men daar niet langer dan 10 minuten blijven.

Wereldwijd zijn er slechts vier van deze soort geodes te vinden: de Mexicaanse grot van Naica, de kopermijn van El Teniente (Chili), de geode van Pulpí en de oude Romeinse mijnen van Plinio, gelegen in Segóbriga (Cuenca).

Via deze website (in aanbouw) is het mogelijk kaarten te bestellen die 22 euro per stuk kosten voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Bij de entreeprijs is ook bezoek aan het kasteel San Juan de los Terreros inbegrepen waar men kan genieten van een virtuele voorstelling met als hoofdrol de geode van Pulpí.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.