Search
menu
Search

Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí

Oeps ... foto ontbreekt!

Bezoek de enorme met kristallen bedekte grot in Pulpí

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Vanaf 5 augustus is het mogelijk om de op een na grootste met kristallen bedekte grot ter wereld te bezoeken. We hebben het over de enorme geode van Pulpí, een grot die geheel gevuld is met kristallen van kwarts en amethist waar tot wel 10 personen tegelijk in kunnen. 

In december 1999 werd de ‘geoda de pulpí’ of met de officiële naam ‘Geoda del Pilar de Jaravía’ per toeval gevonden. Een groep specialisten uit Madrid wilde de Mina Rica verkennen en stuitten op een door rotsblokken afgesloten ruimte. Toen ze eenmaal naar binnen konden werden enorme kristallen die vanuit de bodem, zijkant en bovenkant uitsteken ontdekt.

Gedurende jaren heeft men onderzoek verricht naar het natuurfenomeen met metershoge kristallen en kon men vaststellen dat het de op een na grootste geode ter wereld is.

De geoda de Pulpí is 8 meter lang, 1,8 meter breed en 1,7 meter hoog en bevindt zich op zo’n 50 meter diepte in de oude ijzer- en loodmijnen van Pilar de Jaravia, op zo’n drie km van de kust. De temperatuur is in tegenstelling tot de grootste geode ter wereld in Mexico op 50 meter diepte zo’n 20 graden met een aangename luchtvochtigheid.

De grootste geode is te vinden in Chihuahua in Mexico waar in de Naica-mijn 300 meter onder de woestijn een 12 meter lange en 55 ton zware geode gevonden werd. Die grot werd in 2000 ontdekt maar een bezoek is haast onmogelijk vanwege de 58 graden celsius en een luchtvochtigheid van 96%. Zonder adequate bescherming kan men daar niet langer dan 10 minuten blijven.

Wereldwijd zijn er slechts vier van deze soort geodes te vinden: de Mexicaanse grot van Naica, de kopermijn van El Teniente (Chili), de geode van Pulpí en de oude Romeinse mijnen van Plinio, gelegen in Segóbriga (Cuenca).

Via deze website (in aanbouw) is het mogelijk kaarten te bestellen die 22 euro per stuk kosten voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Bij de entreeprijs is ook bezoek aan het kasteel San Juan de los Terreros inbegrepen waar men kan genieten van een virtuele voorstelling met als hoofdrol de geode van Pulpí.

Ga naar de inhoud