Search
menu
Search

De opkomst van de plasticvrije supermarkten in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De opkomst van de plasticvrije supermarkten in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Is het een hype of is het de toekomst? De plasticvrije supermarkten zijn volgens kenners technisch haalbaar maar de vraag is of het grote publiek bereidt is de artikelen zonder plastic verpakkingsmateriaal te kopen. In Spanje is het merendeel van de ‘supermercados desnudos’ te vinden in de grote steden zoals Madrid en Barcelona.

Terwijl de reguliere supermarkten steeds meer biologische en ecologische producten gaan verkopen en proberen (in een langzaam proces) om het gebruik van plastic te reduceren en naar alternatieven te zoeken, zijn er ook meer winkels te vinden die nog enkele stappen verder gaan.

In ketens zoals UnPacked en Yes Future die winkels hebben in Madrid en Barcelona, is geen wegwerk en eenmalig gebruik plastic te vinden en worden producten zonder verpakkingen aangeboden. In het Spaans heet dat kopen ‘a granel’ ofwel zonder verpakking zoals noten, muesli, pasta, groente en fruit dat los in grote bakken zit en waar men uit kan kiezen om dat in eigen meegenomen tuppers, bakjes of zakjes te te wegen, betalen en mee naar huis te nemen.

Dat concept is niet nieuw en vindt ook al plaats in andere landen zoals Duitsland, Nederlands, Verenigde Staten en Nieuw Zeeland maar in Spanje is het beginnende. Verwacht wordt niet dat de Mercadona, Lidl, Aldi en Carrefour plots al het verpakkingsmateriaal zullen wegdoen maar er lijkt een verandering op komst.

Wat is jouw mening over deze vorm van winkelen? Is het een goed idee, zou jij dat ook doen of doe je het al?

Foto’s: Yes Future (Facebook)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?