De opkomst van de plasticvrije supermarkten in Spanje

De opkomst van de plasticvrije supermarkten in Spanje
Beeld: Yes Future / Facebook
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Is het een hype of is het de toekomst? De plasticvrije supermarkten zijn volgens kenners technisch haalbaar maar de vraag is of het grote publiek bereidt is de artikelen zonder plastic verpakkingsmateriaal te kopen. In Spanje is het merendeel van de ‘supermercados desnudos’ te vinden in de grote steden zoals Madrid en Barcelona.

Terwijl de reguliere supermarkten steeds meer biologische en ecologische producten gaan verkopen en proberen (in een langzaam proces) om het gebruik van plastic te reduceren en naar alternatieven te zoeken, zijn er ook meer winkels te vinden die nog enkele stappen verder gaan.

In ketens zoals UnPacked en Yes Future die winkels hebben in Madrid en Barcelona, is geen wegwerk en eenmalig gebruik plastic te vinden en worden producten zonder verpakkingen aangeboden. In het Spaans heet dat kopen ‘a granel’ ofwel zonder verpakking zoals noten, muesli, pasta, groente en fruit dat los in grote bakken zit en waar men uit kan kiezen om dat in eigen meegenomen tuppers, bakjes of zakjes te te wegen, betalen en mee naar huis te nemen.

Dat concept is niet nieuw en vindt ook al plaats in andere landen zoals Duitsland, Nederlands, Verenigde Staten en Nieuw Zeeland maar in Spanje is het beginnende. Verwacht wordt niet dat de Mercadona, Lidl, Aldi en Carrefour plots al het verpakkingsmateriaal zullen wegdoen maar er lijkt een verandering op komst.

Wat is jouw mening over deze vorm van winkelen? Is het een goed idee, zou jij dat ook doen of doe je het al?

Foto’s: Yes Future (Facebook)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.