De opkomst van de plasticvrije supermarkten in Spanje

De opkomst van de plasticvrije supermarkten in Spanje
Beeld: Yes Future / Facebook

MADRID – Is het een hype of is het de toekomst? De plasticvrije supermarkten zijn volgens kenners technisch haalbaar maar de vraag is of het grote publiek bereidt is de artikelen zonder plastic verpakkingsmateriaal te kopen. In Spanje is het merendeel van de ‘supermercados desnudos’ te vinden in de grote steden zoals Madrid en Barcelona.

Terwijl de reguliere supermarkten steeds meer biologische en ecologische producten gaan verkopen en proberen (in een langzaam proces) om het gebruik van plastic te reduceren en naar alternatieven te zoeken, zijn er ook meer winkels te vinden die nog enkele stappen verder gaan.

In ketens zoals UnPacked en Yes Future die winkels hebben in Madrid en Barcelona, is geen wegwerk en eenmalig gebruik plastic te vinden en worden producten zonder verpakkingen aangeboden. In het Spaans heet dat kopen ‘a granel’ ofwel zonder verpakking zoals noten, muesli, pasta, groente en fruit dat los in grote bakken zit en waar men uit kan kiezen om dat in eigen meegenomen tuppers, bakjes of zakjes te te wegen, betalen en mee naar huis te nemen.

Dat concept is niet nieuw en vindt ook al plaats in andere landen zoals Duitsland, Nederlands, Verenigde Staten en Nieuw Zeeland maar in Spanje is het beginnende. Verwacht wordt niet dat de Mercadona, Lidl, Aldi en Carrefour plots al het verpakkingsmateriaal zullen wegdoen maar er lijkt een verandering op komst.

Wat is jouw mening over deze vorm van winkelen? Is het een goed idee, zou jij dat ook doen of doe je het al?

Foto’s: Yes Future (Facebook)

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Lijkt me wel heel onhygienisch . Vroeger kwam alleen de winkelier aan de spullen . En dan in papieren zakjes. Ik koop ook nooit los snoep in winkels . Vies !!! Er moet een andere manier zijn zonder plastic .

Op deze manier kunnen de winkeliers hun vervallen producten verkopen want hoe gaat er gecontroleerd worden op versheid ?
Virussen gaan sneller verspreid worden door onverpakte produkten .
Persoonlijk ben ik er geen voorstander van

we gaan terug naar de jaren 50 ¡¡¡
Ben er geen voorstander naar ,iedereen zit te graaien in de bakken met levensmiddelen ,nee bedankt
Er moeten anderen alternatieven zijn ¡¡
Ik sorteer heel correct en zal nooit vuil of afval ,waar dan ook achterlaten .Als iedereen dat doet ,geen probleem toch ??

In principe vind ik het een goed idee, maar ik moet er niet aan denken dat iedereen met zijn handen aan de producten heeft gezeten die ik wil kopen. Fruit en groenten hoeven natuurlijk niet in plastic want die kun je wassen maar macaroni of noten ?

Ik ga met mijn (soort van) tupperware bakjes naar de vleeswarenafd. van onze plaatselijke supermarkt en ‘eis’ dat ze daar mijn bestellingen in doen. Ze keken eerst een beetje raar, maar nu ze raken er al aan gewend. Ik moest het anders later toch van de (plastik) verpakking in die koelkastbakjes doen. Dus het is nu veek makkelijker en minder afval.

Goed idee, bakjes mee !
Als iedereen dat zou doen, dan zouden de supermarkten misschien zelf zulke bakjes te koop moeten aanbieden, en wel direkt in de vleeswarenafdeling.
Dan kijkt het personeel niet meer raar…..

….en dan met het lege gewicht aangegeven op het bakje/deksel, zodat de Weegschaal het gewicht er van aftrekt.

Dit doet me denken aan vroeger, bij de Gruyter ook allemaal open bakken,maar daar waren wel papieren zakjes!

Vraag mij eigenlijk af hè; is China de grootste producent in plastic? Al die rommel die deze kant op komt en in de grote Chino winkels verkocht wordt…..
Daarnaast is het natuurlijk van de zotte dat bijvoorbeeld 4 peren in een kartonnen schaaltje elk apart in plastic is verpakt en daaromheen nogmaals plastic om alles bij elkaar te houden. En zo zijn er meer verspilling voorbeelden die echt nergens op slaan.

Het idee is zelfs heel goed en doet me denken aan vervlogen tijden.
21 Spetember is het weer World Cleanup day, wat natuurlijk een uitstekend initiatief is, maar me ook een dubbel gevoel geeft, de plastic productie neemt (helaas) nog jaar op jaar toe, je zou dan toch denken “pak die producenten aan”. En dan nog de mensen zelf die alles maar overal klakkeloos neer gooien en wegsmijten, naar mijn mening heeft het toch allemaal met opvoeding te maken.

Idd, als ze eens zouden ophouden met zomaar alles overal weg te gooien en te sluikstorten, zou al een grote verbetering zijn. Als ze dan ook nog eens zouden sorteren en recycleren dan kan plastiek best gebruikt worden waar het goed voor is. Per slot van rekening is het een bijproduct van petrolium, ‘afval’ dus.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.