Aardbeving van 4 op de schaal van Richter gevoeld op Tenerife

Aardbeving van 4 op de schaal van Richter gevoeld op Tenerife
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4 op de schaal van Richter gevoeld op Tenerife

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Volgens de gegevens van het Spaanse Geografische Instituut (IGN) heeft er donderdagavond 16 juli rond 21:53 uur een aardbeving plaatsgevonden van 4 op de schaal van richter. Dat gebeurde in het noorden van het Canarische Eiland Tenerife op zo’n twee kilometer afstand van Los Caletones. De beving kon gevoeld worden op veel plaatsen op het eiland.

De aardbeving vond plaats op zo’n 27 kilometer diepte maar vanwege de intensiteit van III werd de beving gevoeld op een groot deel van het eiland Tenerife. Het epicentrum lag volgens het IGN bij Los Caletones, een kustplaats die bij de gemeente Buenavista del Morte hoort.

Deze nieuwe aardbeving kon gevoeld worden in diverse gemeenten zoals Arona, Granadilla, Santiago de Teide, Icod de los Vinos, Garachico, Los Silos, La Orotava, Los Realojos en Puerto de la Cruz. De 112 noodlijn van Tenerife kreeg enkele meldingen binnen maar er is geen schade gemeld.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud