De ‘hondsdagen’-periode is gearriveerd in Spanje met temperaturen van 40 graden of meer

De 'hondsdagen'-periode is gearriveerd in Spanje met temperaturen van 40 graden of meer
Beeld: 123rf

De ‘hondsdagen’-periode is gearriveerd in Spanje met temperaturen van 40 graden of meer

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje bevindt zich op dit moment in een warm-weer periode die ook wel de ‘canícula’ genoemd wordt. In het Nederlands wordt gesproken over de ‘hondsdagen’ wat de dagen zijn tussen circa 20 juli tot 20 augustus in Nederland en 15 juli en 15 augustus in Spanje. Maar wat zijn de hondsdagen eigenlijk?

In de periode van 15/20 juli tot 15/20 augustus komt de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond (Can Mayor/Canicúla) gelijk met de zon op en wordt gesproken van het hoogtepunt van de zomer ofwel ‘hoogzomer’. In Spanje gaat deze periode gepaard met temperaturen tot 40 graden (of meer).

In Spanje wordt gesproken over de ‘canícula’ periode die in principe op 15 juli is begonnen en ongeveer 40 dagen duurt in de maanden juli en augustus. De Spaanse hoogzomer gaat gepaard met hoge temperaturen, zowel overdag als ‘s nachts in met name Andalusië, Extremadura, Murcia, Castilla-La mancha en de Madrid regio waar de temperaturen tot de 40 graden of zelfs meer kunnen stijgen.

De Grieken en Romeinen zagen de ‘hondsdagen’ als de periode van de grote hitte. Ook voor Spanje gaat dat dus op met hoge temperaturen waarbij de warmste momenten van het jaar en de meeste hittegolven worden geregistreerd, aldus de Spaanse weerdienst AEMET. 

Tegenwoordig met het vreemde weer is moeilijk aan te geven wat de gemiddelde temperaturen in Spanje zijn, ook omdat het land zo groot en divers is wat betreft het weer. Maar de AEMET spreekt over een gemiddelde temperatuur van 23 graden in de zomermaanden met uiteraard uitschieters in de maanden juni, juli en augustus. Wist je dat de regenachtigste maand juni is in Spanje en dat de warmste maand niet augustus maar juli is? 

Gerelateerd aan de ‘hondsdagen’ wordt volgens Wikipedia de term ‘tropische dag’ in Nederland gebruikt als de maximumtemperatuur 20 graden of meer bereikt. In België wordt het begrip ‘hittedag’ gebruikt maar kent men ook het begrip ‘hondsdag’ wanneer ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 graden overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6 graden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.