Is de brand in de Sierra de Mijas aan de Costa del Sol aangestoken?

Is de brand in de Sierra de Mijas aan de Costa del Sol aangestoken?
Beeld: @BomberoForestaI / twitter

Is de brand in de Sierra de Mijas aan de Costa del Sol aangestoken?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Met meer dan 1.900 hectare natuur verwoest en meer dan 2.700 inwoners geëvacueerd in verschillende gemeenten, is de brand in de Sierra de Mijas een van de ergste dit jaar aan de Costa del Sol. Er zijn meer dan 400 brandweerlieden aan het werk terwijl met 15 blusvliegtuigen en – helikopters het vuur vanuit de lucht wordt bestreden. Ondertussen onderzoeken specialisten van de brandweer en Guardia Civil of deze brand is aangestoken, ontstaan is door nalatigheid of door een natuurlijke oorzaak.

Helaas wijzen de bewijzen die men tot nu toe heeft kunnen verzamelen erop dat deze natuur- en bosbrand niet door een natuurlijke oorzaak is ontstaan. Dan blijven er nog twee mogelijkheden over: nalatigheid of opzet door brandstichting. In de meeste gevallen bij dit soort branden heeft het vuur een menselijke bron maar de vraag is daarna altijd of dat opzettelijk of per ongeluk gebeurd is.

In ieder geval hebben 3.065 inwoners uit Alhaurín de la Torre en Alhaurín el Grande hun woningen moeten verlaten maar mochten er inmiddels 300 uit de wijk Laura Golf weer terugkeren. Dat betekent dat er nog steeds 2.765 inwoners geëvacueerd zijn en alles hebben moeten achterlaten, 765 in Alhaurín de la Torre (Jarapalos, Comendador Alto en het hogere gelegen gedeelte van Pinos de Alhaurín) en 2.000 inwoners van Alhaurín del Grande (Ardalejo, Buenavista, San Jorge, La Chicharra en Doña Paca).

UPDATE: Zondag rond 19.30 uur heeft de brandweer aangegeven dat de natuur- en bosbrand in de Sierra de Mijas gestabiliseerd is. Dat wil zeggen dat deze redelijk onder controle is en zich niet sneller verspreid maar nog niet geheel geblust is, dus nog niet onder controle. Alle geëvacueerde inwoners mogen naar huis terugkeren.

Ga naar de inhoud