ESPANJE! recensie van de nieuwe Spaanse film ‘Las Consecuencias’

ESPANJE! recensie van de nieuwe Spaanse film ‘Las Consecuencias’
Beeld: Las Consecuencías

ESPANJE! recensie van de nieuwe Spaanse film ‘Las Consecuencias’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Tijdens een reis naar het kleine vulkaaneiland waar ze werd geboren ontdekt de 40-jarige Fabiola (gespeeld door Juana Acosta) familiegeheimen die haar haar hele leven al onbewust in hun greep houden. De film begint met een duikscène waarbij ze geen adem kan krijgen. Het geeft weer hoe Fabiola zich voelt sinds het ongeluk waarbij zij haar man verloor. Sindsdien verdrinkt ze in haar eigen verdriet en kan ze niet goed zorgen voor haar 14-jarige dochter Gabi (een mooie rol van de nu 18-jarige María Ramanillos). Maar gelukkig is César, haar vader, de redder in nood. Hij zorgt liefdevol voor zijn dochter en kleindochter. De redactie van het glossy Spanje magazine ESPANJE! was bij de premiere in Nederland en schreef deze recensie.

Samen vertrekken ze naar het piepkleine zwarte rotseilandje vol geheimen. Nu ze in het kleine vissershuisje van haar stervende opa verblijven en dicht op elkaar wonen, vallen Fabiola ineens dingen op in de familieverhoudingen. Terwijl het leven uit haar opa vloeit, keert het leven in haar terug. En komen de vragen. Waarom hebben haar ouders het eiland verlaten? En waarom zijn haar moeder en vader gescheiden? Hoe komt het dat de band van haar vader met Gabi zoveel beter is dan haar eigen band met haar dochter? Haar moeder (Carme Elias) geeft haar uiteindelijk de schokkende antwoorden. 

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Haar grootvader bleek niet alleen de man te zijn die haar in zee leerde zwemmen, een fijne herinnering die steeds weer terugkomt als ze een duik neemt. Hij had ook een duistere kant, net zo duister als de lavarotsen en -stranden van het eilandje. Net zo verstikkend als de overhellende bergen en de woeste zee. Is haar vader, de sympathieke César (een mooie rol van Alfredo Castro) in wezen ook zo’n beest? Als slachtoffer van zijn eigen vader wordt hij ook gepijnigd door die vraag. En zijn oordeel over zichzelf is uiteindelijk bikkelhard.

Landschappen vol raadsels

Hoewel het thema zwaar en drukkend is, is de film een lust voor het oog vanwege de prachtige beelden van La Palma en het mooie samenspel van Castro, Acosta en Ramanillos. Volgens de gelauwerde Spaans-Venezolaanse filmregisseur Claudia Pinto gaat deze psychologische thriller over oude emoties en de gevolgen van stilte. Ze koos niet voor niets de vulkaanlandschappen uit. Landschappen die het gevoel versterken dat het leven vol raadsels zit en je niet alles kunt controleren. ‘De natuur is als een metafoor voor hetgeen we niet willen voelen, maar toch voelen. Het is er gewoon, net zoals alles wat we niet kunnen voorkomen,’ aldus Pinto in een interview.

Win twee kaartjes voor ‘Las Consecuencias’

Las Consecuencias draait sinds 14 juli 2022 in verschillende bioscopen in Nederland. Stuur voor 19 juli een mailtje naar actie@espanje.nl om je in te schrijven voor de nieuwsbrief en kans te maken op 2 gratis kaartjes voor Las Consecuencias.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud