Hoe H&M Barcelona drie gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag verborg

Hoe H&M Barcelona drie gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag verborg
Beeld: Canva

Hoe H&M Barcelona drie gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag verborg

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In een van de vestigingen van de Zweedse modeketen H&M kwam deze week een schandaal aan het licht. Drie werkneemsters dienden er in januari klacht in tegen een mannelijke collega omwille van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uit documenten blijkt nu dat de modeketen die problemen mogelijk probeerde stil te houden.

Volgens een grootschalig Spaans onderzoek omtrent geweld tegen vrouwen, waren in 2019 meer dan 8,2 miljoen vrouwen slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In 17,3% van de gevallen was de dader iemand op het werk. 

Omstreeks kerst vorig jaar vroeg een werknemer van de tweede grootste H&M winkel van Spanje aan een vrouwelijke collega om op hem te wachten aan de kassa. Zogezegd had hij een boodschap voor haar. Om bij de kassa te komen doorkruisten ze de hele winkel, en ter hoogte van de kleedkamer vroeg de man haar met hem de badkamer in te gaan. “Wat je me te vertellen hebt, kan je me op de gang vertellen”, verdedigde de vrouw zich. Daarop probeerde de man haar tevergeefs te kussen. Uit frustratie schopte hij een vuilnisbak omver. Toen de vrouw de ruimte verliet vroeg hij haar nog aan niemand iets te vertellen.

Het slachtoffer dacht dat het voorval te onschuldig was om klacht in te dienen, tot ze van collega’s te horen kreeg dat ook andere vrouwen gelijkaardige confrontaties met de man hadden doorstaan. De drie vrouwen beslisten samen klacht in te dienen bij de directie van H&M. Het eerste wat de winkel deed is de vrouwen een document laten ondertekenen waarin ze beloofden de feiten met niemand te delen. Daarop begon de keten zelf aan een onderzoek buiten de wettelijke kaders om.

H&M heeft in Spanje 146 winkels waarin alles samen 5.000 mensen werken. De winkel wil zich voorlopig niet uitspreken over het document waarmee ze de vrouwen het zwijgen leek te willen opleggen. Volgens de directie gaan dergelijke feiten altijd gepaard met een intern onderzoek. Het klopt dat zogeheten “akkoorden van vertrouwen” binnen de Spaanse bedrijfswereld gebruikelijk zijn om bedrijfsgeheimen of zogeheten know how te beschermen. Dat ze voor dergelijke feiten worden ingeschakeld is echter hoogst ongebruikelijk. Er volgt dan ook verder onderzoek naar de procedure.

Ga naar de inhoud