Derde hittegolf in Spanje begonnen met verwachte 45 graden

Derde hittegolf in Spanje begonnen met verwachte 45 graden
Beeld: via 123rf

Derde hittegolf in Spanje begonnen met verwachte 45 graden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Maandag en op sommige plaatsen al op zondag, is de derde hittegolf van deze zomer begonnen in Spanje. Verwacht wordt dat de temperatuurmeter in het zuiden van het land zal stijgen tot 45 graden, terwijl het ook op veel andere plaatsen extreem warm zal worden. Volgens de Spaanse weerdienst AEMET eindigt deze periode van extreem warm weer op woensdag 19 juli.

Een omvangrijk hogedrukgebied gesitueerd rond Tunesië en het centrale Middellandse Zeegebied, zal zich in de komende dagen naar het westen uitbreiden en dichter bij Spanje komen. Hierdoor zal vanaf maandag 17 een zuidelijke en zuidoostelijke luchtstroom op gang komen over het schiereiland en de Balearen. Dit brengt een zeer warme, droge en stabiele luchtlaag met zich mee, vergelijkbaar met de luchtstroom die afgelopen week al een hittegolf veroorzaakte. Deze wordt waarschijnlijk vergezeld door stof in de hogere luchtlagen. 

Gezien de hoge zoninstraling typisch voor dit seizoen, wordt verwacht dat dit vanaf deze dag in de meeste delen van het Spaanse vasteland en de Balearen tot een stijging van de temperaturen zal leiden, behalve in het noordwesten. Extreem hoge temperaturen worden verwacht in delen van het centrum en het zuidelijk binnenland van het schiereiland, de noordoostelijke laaglanden en het binnenland van Mallorca in de eerste helft van de week.

Op maandag 17 juli wordt de hoogste hitte verwacht in het centrum en het zuidelijke binnenland van het schiereiland en in de Guadiana-vallei, waar de temperaturen over het algemeen de 40 graden zullen overstijgen. Eveneens in de Guadalquivir-vallei zullen de temperaturen stijgen tot boven de 42 graden, waarbij lokaal zelfs 44 of 45 graden kan worden gemeten. Ook in het zuiden van de Noordelijke Hoogvlakte en het binnenland van het noordoostelijke kwadrant zal de hitte flink toenemen, met temperaturen die op veel plaatsen de 38 graden overschrijden.

Op dinsdag 18 juli zal de temperatuur stijgen in het oostelijke deel van het schiereiland, de bovenloop van de Ebro en de Balearen, terwijl de temperatuur aan de Atlantische kant gelijk blijft of licht daalt. Het centrum en het zuiden van het vasteland blijven zeer heet, met temperaturen die op veel plaatsen boven de 40 graden uitkomen en lokaal zelfs de 42 graden in de Guadalquivir-vallei. Deze dag zal het bijzonder heet zijn in het noordoosten op de Balearen, met temperaturen die waarschijnlijk de 40 graden in grote gebieden zullen overstijgen en het is niet uitgesloten dat de 42 graden wordt bereikt in de Ebro-vallei, de laaglanden van het noordoosten, het noorden van Catalonië en het binnenland van Mallorca. Ook op de Noordelijke Hoogvlakte zal het warm zijn, waar de temperaturen waarschijnlijk boven de 37 graden zullen uitkomen.

Vanaf woensdag 19 juli wordt er een sterke temperatuurdaling verwacht vanuit het noordwesten, maar in grote delen van het zuiden en zuidoosten van het binnenland, de Balearen en het midden van het vasteland, blijven de temperaturen hoog. Het is waarschijnlijk dat in grote delen van het centrum van het Spaanse vasteland en het binnenland van Mallorca, evenals in het zuidoostelijke derde deel van Spanje en de Guadalquivir-vallei, de temperaturen boven de 40 graden zullen blijven en lokaal zelfs de 42 graden kunnen overstijgen. Ook in de laaglanden van het noordoosten wordt verwacht dat de temperatuur waarschijnlijk de 39-40 graden zal overstijgen.

De laagste temperaturen tijdens deze hitteperiode zullen ook zeer hoog zijn, met name op dinsdag en woensdag. Met tropische nachten waarbij de temperatuur stijgt tot boven de 20 graden, en op sommige plaatsen zelfs boven de 25 graden, zal het zuidoostelijke deel van het Spaanse vasteland en de Balearen bijzonder warm zijn. Deze hoge nachttemperaturen zullen ook invloed hebben op de mediterrane kustgebieden.

Ga naar de inhoud