Hittegolven zorgen voor meer partnergeweld in Spanje

Hittegolven zorgen voor meer partnergeweld in Spanje
Beeld: via canva.com

Hittegolven zorgen voor meer partnergeweld in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is algemeen bekend dat hitte de neiging heeft om geweld te verergeren. Historisch gezien zijn hoge temperaturen verbonden met negatieve gedragspatronen op zowel individueel als collectief niveau, en er is een duidelijke relatie waargenomen tussen hitte en criminaliteit. Het idee dat toenemende hitte specifiek een toename in geweld tegen vrouwen kan veroorzaken, is echter minder uitvoerig bestudeerd in Spanje.

Daarom hebben onderzoekers van het Carlos III Instituut voor Gezondheid (ISCIII) besloten om het effect en de invloed van hittegolven op het risico van huiselijk geweld te bestuderen, oftewel geweld tegen vrouwen. Ze ontdekten dat aangiftes van geweld tegen vrouwen de dag na een hittegolf toenemen, en vijf dagen later ook het aantal oproepen naar het hulpnummer 016.

Ze bestudeerden de gegevens met betrekking tot temperaturen, feminicide (vrouwenmoord), aangiftes van geweld tegen vrouwen en oproepen naar het hulpnummer 016. Dit alles in de regio Madrid, gedurende de maanden mei tot september, van het jaar 2008 tot 2016. Volgens de studie is er sprake van een hittegolf wanneer de maximale dagtemperatuur in Madrid boven de 34 graden uitkomt. In die periode werd het als een hittegolf beschouwd. Als er een moord plaatsvond, of er was een oproep of aanklacht, dan wisten de onderzoekers de temperatuur van de voorgaande dagen en controleerden ze of deze hoger of lager was dan 34 graden.

Met al deze data beschikbaar, zagen de onderzoekers een duidelijke verbinding tussen toenemende hitte en de stijging van geweld tegen vrouwen. Uit de studie blijkt dat “hittegolven gelinkt worden aan een stijging in huiselijk geweld”. Met andere woorden, extreme hitte kan fungeren als een aanjager voor geweld tegen vrouwen.

Tijdens de onderzoeksperiode zagen de onderzoekers een toename in aangiftes van geweld tegen vrouwen de dag na een hittegolf, een stijging in het aantal gevallen van vrouwenmoord drie dagen later, en een verhoogd aantal oproepen naar 016 vijf dagen na de hittegolf.

Ga naar de inhoud