Search
menu
Search

Wilde dieren bij Madrid raken niet bij de rivier door reusachtig privéhekken

Wilde dieren bij Madrid raken niet bij de rivier door reusachtig privé hekken
Beeld: Plataforma Jarama en Pie / web

Wilde dieren bij Madrid raken niet bij de rivier door reusachtig privéhekken

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In een gemeente in de buurt van Madrid zorgt een nieuw hek voor problemen bij de wilde dieren. Heel wat herten, everzwijnen en vossen raken niet meer tot bij de plaatselijke rivier en komen zo in watersnood. Ondanks dat de zaak al zeven maanden op tafel ligt bij de overheid, werd er voorlopig geen oplossing gevonden.

Valdetorres de Jarama is een gemeente van 8.000 inwoners ten oosten van Madrid. De gemeente ligt aan de gelijknamige rivier Jarama. Het bedrijf Sancorganic SLU, dat zich toespitst op de teelt van pistachenoten, sloot er in 2022 met een groot hek een terrein van 120 hectare af. Net zo veel als 240 voetbalvelden is dat. In essentie moest dat hek de plantage beschermen tegen vandalen. Men hield echter geen rekening met de plaatselijke fauna.

Het bos rondom de plantage maakt deel uit van het Netwerk Natura 2000. Het is een belangrijke habitat voor everzwijnen, vossen, herten en konijnen. Die hebben natuurlijk elke dag drinkwater nodig, zeker tijdens de warme zomermaanden. Vooral herten, die niet door het hek passen én niet kunnen graven, raken nu echter niet meer tot bij het water.

Beelden van verschillende dieren die tegen het hek springen of zelfs zijn vast komen te zitten zorgden voor heel wat ophef in de buurt. Buurtbewoners en leden van de dierenrechtengroep Grama klaagden de situatie aan. Bij Sancorganic SLU klonk het echter dat zij enkel hun eigendom beschermen. Het dossier ligt ondertussen zeven maanden bij de Madrileense overheid, maar voorlopig zonder resultaat.

Ga naar de inhoud