AANSLAG BCN: update in aantal doden en gewonden wat er nu 13 en minstens 80 zijn

Oeps ... foto ontbreekt!

AANSLAG BCN: update in aantal doden en gewonden wat er nu 13 en minstens 80 zijn

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er komt steeds meer informatie naar buiten over de terroristische aanslag in Barcelona. Inmiddels heeft de regionale overheid de aantallen bijgesteld naar 12 doden waaronder een Belgische vrouw (volgens HLN.be) en 80 gewonden waaronder tenminste 3 Nederlanders (volgens Nu.nl), iets wat in eerste instantie 1 dode was en tientallen gewonden en daarna 13 doden en 50 gewonden. Volgens de regionale president Puigdemont en de burgemeester van Barcelona Colau heeft de politie twee verdachten aangehouden en is een andere verdachte doodgeschoten in de gemeente Sant Just Desvern. Rondom de Plaza Catalunya, de Ramblas en het Ciutat Vella gedeelte van de stad is alles gesloten.

UPDATE: De terroristische organisatie DAESH heeft de aanslag in Barcelona opgeëist.

Meteen na de aanslag werden de metrostations en treinstations rondom de Plaza Catalunya en de Ramblas gesloten uit angst voor meer aanslagen. Tot op dit moment zijn deze nog niet geopend voor het publiek. Ook grote winkels zoals Zara, Fnac, el Corte Ingles, H&M, waar veel mensen naar binnen waren gevlucht, werden door de politie rustig ontruimd en gecontroleerd.

De politie heeft twee verdachten in de buurt van de Ramblas aangehouden en volgens de berichten een andere terrorist in de gemeente Sant Just Desvern bij een verkeerscontrole neergeschoten. Daarnaast heeft er ook een politieactie plaatsgevonden in de gemeente Vic, op 60 kilometer van Barcelona waar de agenten een bestelbus vonden en een verdachte die op de een of andere manier iets te maken hadden met de aanslag in Barcelona.

De minister-president van Spanje Mariano Rajoy heeft non-stop contact met Koning Felipe en de oppositieleiders over de ontwikkelingen rondom deze terroristische aanslag. Daarnaast zal Rajoy naar Barcelona afreizen om samen met zijn Catalaanse collega Puigdemont dicht bij de feiten te zitten. Spanje bevindt zich sinds meer dan 2 jaar in terreuralarm fase 4 (van de 5), iets wat ook nu nog niet zal veranderen. Hier zal echter de komende uren nog wel over gediscussieerd gaan worden. Mocht het niveau naar fase 5 gaan dan kan ook het leger ingezet worden.

Wordt vervolgd…

Ga naar de inhoud