Search
menu
Search

Sobere herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils

Oeps ... foto ontbreekt!

Sobere herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Deze zaterdag 17 augustus is het alweer twee jaar geleden dat 16 personen om het leven kwamen en er meer dan 100 gewonden vielen tijdens de terroristische aanslagen op de Ramblas in Barcelona en de boulevard van Cambrils op 17 en 18 augustus 2017. Dit jaar willen de nabestaanden van de doden geen ophef en koos men voor sobere en korte herdenkingen.

Terwijl de herdenking dagen na de aanslag in 2017 zeer politiek getint was met veel Catalaanse afscheiding symboliek was in 2018 bij de eerste jaar herdenking de Koning het onderwerp van gesprek omdat de regiopremier Quim Torra de Koning Felipe VI uit naam van alle Catalanen (klopt niet) als persona non grata had betiteld. Toch was de Koning samen met premier Pedro Sánchez toen aanwezig en was er opnieuw veel Catalaanse symboliek te zien.

Dat wil men dit jaar voorkomen en dus zullen er sobere en korte herdenkingen plaatsvinden waarbij alle aandacht moet liggen bij de overleden en gewonde personen en hun families. 

10.00 uur: Ramblas

De gemeente Barcelona heeft samen met de Unidad de Atención y Valoración de Afectados por Terrorismo (UAVAT een herdenking georganiseerd waarbij men om 10 uur zaterdagmorgen een witte bloem legt bij de herdenkingsplaquette op de Ramblas waarna een minuut stilte volgt en men daarna het Catalaanse lied ‘El cant dels Ocells’ zal zingen.

Daarna zullen de familieleden zich verplaatsen naar de Plaza de Sant Jaume waar zij door de gemeente Barcelona en de Generalitat zijn uitgenodigd voor een besloten bijeenkomst. Daarbij zijn diverse Catalaanse politici aanwezig zoals de regiopremier Quim Torra, burgemeester Ada Colau en de Catalaanse Parlementsvoorzitter Roger Torrent alsmede de vertegenwoordiging van de Spaanse regering in Catalonië Teresa Cunillera.

11.30 uur: Ramblas

Zaterdag om 11.30 uur zal de Asociación Catalana de Víctimas de Organizaciones Terroristas (ACVOT) op de Ramblas ook een herdenking houden bij het begin van de Ramblas. Zij voelen zich vergeten en in de steek gelaten door de autoriteiten en kozen er daarom voor om een eigen herdenking te organiseren. Hierbij zullen diverse politici van o.a. de PP en Ciudadanos aanwezig zijn en vertegenwoordigen van de Catalaanse politie en andere instellingen.

Cambrils

Quim Torra zal de dag erna op zondag aanwezig zijn in Cambrils om daar op 18 augustus een korte herdenking bij te wonen. Deze zal plaatsvinden voor de Club Nautico van Cambrils waar ook de herdenkingsplaquette te vinden is.

Complottheorie

Terwijl de familieleden van de om het leven gekomen personen alleen maar een herdenking willen, wordt er vanuit het Catalaanse separatistische blok gesproken over een complottheorie wat betreft de aanslagen. Zo heeft een Spaanse krant geschreven dat de Spaanse inlichtingendienst het kopstuk van de terroristische groep als informant had vlak voordat men besloot aanslagen te plegen in Barcelona en later in Cambrils.

Zo is het Quim Torra die aanstuurt op een onderzoek waarbij hij gesteund wordt door de burgemeester van Barcelona Ada Colau. Zo meent men dat de Spaanse regering wellicht achter de aanslagen zit en/of dat deze de terroristen geanimeerd heeft om een aanslag in Barcelona te plegen. Dat gebeurde in augustus, slechts twee maanden voor het illegale referendum in oktober 2017. Deze theorieën zijn alleen gebaseerd op wat een krant heeft geschreven waarbij het aan duidelijke bewijzen ontbreekt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?