Search
menu
Search

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils (2020)

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils
Beeld: Twitter

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils (2020)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Deze maandag 17 augustus is het alweer drie jaar geleden dat 16 personen om het leven kwamen en er meer dan 120 gewonden vielen tijdens de terroristische aanslagen op de Ramblas in Barcelona en de boulevard van Cambrils op 17 en 18 augustus 2017. De herdenking dit jaar is klein van opzet vanwege de corona-crisis en in tegenstelling tot voorgaande herdenkingen niet politiek gekleurd.

Het is alweer drie jaar geleden dat op 17 augustus 2017 een terrorist met een bestelbus voor dood en verderf zorgde op de beroemde Ramblas van Barcelona. Later die dag volgde nog een terroristische actie in de kustplaats Cambrils. 

Dit jaar zal het proces tegen de terroristen starten en heeft men ervoor gezorgd dat de herdenking gericht is op de slachtoffers. Men wil koste wat kost een politieke rel voorkomen omdat tijdens de voorgaande herdenkingen de Catalaanse onafhankelijk kwestie en het debat over de koning belangrijker leken te zijn dan de slachtoffers. Dit jaar hebben de politici zich op de achtergrond gehouden.

Bij de Pla de l’Os op de Ramblas in Barcelona zijn deze maandag zo’n 50 familieleden van dodelijke slachtoffers en gewonden bijeen gekomen om een minuut stilte te houden en bloemen te leggen. Er waren ook politici zoals de burgemeester van Barcelona Ada Colau, de minister van Volksgezondheid Salvador Illa, de regiopremier Quim Torra en de Catalaanse parlementsvoorzitter Roger Torrent aanwezig maar op de achtergrond zoals het hoort.

Op dinsdag 18 augustus zal er een een kleine herdenking plaatsvinden in de kustplaats Cambrils. 

Aanslag

Rond 16.50 uur op 17 augustus 2017 reed een witte bestelwagen voetgangers op de Ramblas in Barcelona omver. De bestelwagen reed vanaf de Plaça de Catalunya ongeveer 600 meter zigzaggend over het voetgangersgebied van de Ramblas.Het was de dodelijkste aanslag in Spanje sinds de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004.

Er werden twee verdachten gearresteerd. Islamitische Staat eiste de aanslag op. Onder de doden bevonden zich drie Duitsers, een Belg, twee Spanjaarden en een Italiaan.

De vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen werd op 21 augustus in Subirats, op 50 kilometer van Barcelona, doodgeschoten.

Zo’n 6 uur later (rond 01.30 uur) werd in Cambrils een aanslag grotendeels verijdeld toen vijf terroristen met valse bomgordels werden neergeschoten. Zij reden, net als in Barcelona, in op het publiek. Zij werden uitgeschakeld voordat zij meerdere slachtoffers konden maken. Eén burgerslachtoffer overleed, en ook de terroristen kwamen om.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?