Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils 4 jaar geleden

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils 4 jaar geleden
Beeld: Twitter

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils 4 jaar geleden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Deze dinsdag 17 augustus is het alweer vier jaar geleden dat 16 personen om het leven kwamen en er meer dan 120 gewonden vielen tijdens de terroristische aanslagen op de Ramblas in Barcelona en de boulevard van Cambrils op 17 en 18 augustus 2017. De herdenking dit jaar is opnieuw klein van opzet vanwege de corona-crisis.

Het is alweer vier jaar geleden dat op 17 augustus 2017 een terrorist met een bestelbus voor dood en verderf zorgde op de beroemde Ramblas van Barcelona. Later die dag volgde nog een terroristische actie in de kustplaats Cambrils. 

Bij de Pla de l’Os op de Ramblas in Barcelona zijn deze dinsdag zo’n 50 familieleden van overleden slachtoffers en gewonden bijeen gekomen om een minuut stilte te houden en bloemen te leggen. Er waren ook politici zoals de burgemeester van Barcelona Ada Colau, de minister van Volksgezondheid Salvador Illa, de regiopremier Pere Aragonés en de Catalaanse parlementsvoorzitter Laura Borràs aanwezig. Op woensdag 18 augustus zal er een een kleine herdenking plaatsvinden in de kustplaats Cambrils aan de Costa Doarada

Aanslag

Rond 16.50 uur op 17 augustus 2017 reed een witte bestelwagen voetgangers op de Ramblas in Barcelona omver. De bestelwagen reed vanaf de Plaça de Catalunya ongeveer 600 meter zigzaggend over het voetgangersgebied van de Ramblas.Het was de dodelijkste aanslag in Spanje sinds de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004.

Er werden twee verdachten gearresteerd. Islamitische Staat eiste de aanslag op. Onder de doden bevonden zich drie Duitsers, een Belg, twee Spanjaarden en een Italiaan.

De vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen werd op 21 augustus in Subirats, op 50 kilometer van Barcelona, doodgeschoten.

Zo’n 6 uur later (rond 01.30 uur) werd in Cambrils een aanslag grotendeels verijdeld toen vijf terroristen met valse bomgordels werden neergeschoten. Zij reden, net als in Barcelona, in op het publiek. Zij werden uitgeschakeld voordat zij meerdere slachtoffers konden maken. Eén burgerslachtoffer overleed, en ook de terroristen kwamen om.

Ga naar de inhoud