Search
menu
Search

17A: herdenking vijf jaar na terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils

17A: herdenking vijf jaar na terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils
Beeld: Europa Press

17A: herdenking vijf jaar na terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vijf jaar geleden op 17 augustus 2017 stond de wereld even stil na de bloedige terroristische aanslag op de bekende Ramblas in Barcelona. Diezelfde avond zorgden de terroristen ook voor een poging tot een aanslag op de boulevard in Cambrils aan de Costa Dorada. Het zal dit jaar de vijfde keer zijn dat men deze aanslagen herdenkt. 2022 is echter anders want inmiddels is de rechtszaak voorbij en hebben de daders die de aanslagen hebben overleefd tussen de 8 en 53 jaar celstraffen gekregen.

Deze woensdag 17 augustus is het alweer vijf jaar geleden dat 16 personen om het leven kwamen en er meer dan 120 gewonden vielen tijdens de terroristische aanslagen op de Ramblas in Barcelona en de boulevard van Cambrils op 17 en 18 augustus 2017. Op die dag zorgde een terrorist met een bestelbus voor dood en verderf op de beroemde Ramblas van Barcelona. Later die dag volgde nog een terroristische actie in de kustplaats Cambrils.

Net zoals de afgelopen vier jaar heeft men op de Ramblas van Barcelona en in de haven van Cambrils stilgestaan bij de slachtoffers van deze terroristische aanslagen. De slachtoffers en ‘helden’ van die dagen voelen zich echter in de steek gelaten door de autoriteiten. Inmiddels zijn de enige drie terroristen die nog leven veroordeeld tot gevangenisstraffen. Mohamed Houli Chemlal (53 jaar celstraf), Driss Oukabir (46) en Said Ben Iazza (8) zijn schuldig bevonden voor het helpen bij de terroristische aanslagen maar niet specifiek voor de dood van 16 personen. De echte daders van de aanslagen zijn overleden.

Aanslag

Rond 16.50 uur op 17 augustus 2017 reed een witte bestelwagen voetgangers op de Ramblas in Barcelona omver. De bestelwagen reed vanaf de Plaça de Catalunya ongeveer 600 meter zigzaggend over het voetgangersgebied van de Ramblas.Het was de dodelijkste aanslag in Spanje sinds de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004. Er werden twee verdachten gearresteerd. Islamitische Staat eiste de aanslag op. Onder de doden bevonden zich drie Duitsers, een Belg, twee Spanjaarden en een Italiaan. De vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen werd op 21 augustus in Subirats, op 50 kilometer van Barcelona, doodgeschoten.

Zo’n 6 uur later (rond 01.30 uur) werd in Cambrils een aanslag grotendeels verijdeld toen vijf terroristen met valse bomgordels werden neergeschoten. Zij reden, net als in Barcelona, in op het publiek. Zij werden uitgeschakeld voordat zij meerdere slachtoffers konden maken. Eén burgerslachtoffer overleed, en ook de terroristen kwamen om.

Ga naar de inhoud