Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils zes jaar geleden

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils zes jaar geleden
Beeld: Europa Press

Herdenking terroristische aanslagen Barcelona en Cambrils zes jaar geleden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is deze donderdag zes jaar geleden dat de aanslagen in Barcelona en Cambrils (Tarragona) plaatsvonden op 17 augustus 2017. De Nationale Rechtbank heeft de zaak behandeld en drie leden van de cel die achter de aanslagen zaten, zijn veroordeeld.

Bij de aanslagen vielen 16 doden. In het vonnis zijn 350 mensen als slachtoffers erkend vanwege lichamelijke of psychische schade, waaronder ook Nederlanders en Belgen. Het proces strekte zich uit over 32 zittingen, van november 2020 tot februari 2021.

Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir en Said Ben Iazza kregen van de Nationale Rechtbank gevangenisstraffen van respectievelijk 53, 46 en 8 jaar. Echter, na een beroep werden de langste straffen met 10 jaar verlaagd, met een maximum van 20 jaar gevangenisstraf.

Hoewel andere leden van de cel de 16 moorden pleegden op La Rambla in Barcelona en de boulevard van Cambrils en later stierven tijdens de aanvallen en een explosie in Alcanar, zijn de beschuldigden niet voor deze moorden veroordeeld. Particuliere en populaire aanklagers hadden dit wel geëist, maar de rechtbank geloofde dat ze niet betrokken waren bij of op de hoogte waren van de aanvallen.

Gebeurtenissen

Op 16 augustus 2017 was er ’s avonds een explosie in een woning in Alcanar. Hier was de cel bezig met het voorbereiden van aanslagen en bewaarden ze onder andere butaangasflessen en handgemaakte explosieven. Deze explosie zorgde voor geïmproviseerde aanvallen de volgende dag. Op 17 augustus, net voor 17 uur, reed Younes Abouyaaqoub La Rambla op met een busje en raakte zigzaggend voetgangers aan, waarbij hij 14 mensen vermoordde.

In de vroege uren van 18 augustus overreden vijf leden van de cel in Cambrils zes mensen, waaronder een politieagent van de Mossos d’Esquadra, en doodden een vrouw. Vier dagen later werd Abouyaaqoub, na het doden van zijn 16e slachtoffer, door de Mossos neergeschoten in een veld in Subirats (Barcelona). De aanvallers van Cambrils werden tijdens hun ontsnapping kort na hun daad ook neergeschoten.

Ga naar de inhoud