Search
menu
Search

Is het nu echt zoveel warmer in Andalusië dan in andere jaren?

Is het nu echt zoveel warmer in Andalusië dan in andere jaren?
Beeld: via Freepik

Is het nu echt zoveel warmer in Andalusië dan in andere jaren?

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de buitenlandse pers wordt de laatste tijd veel geschreven over de enorm hoge temperaturen in het zuiden van Spanje, en dan vooral in de autonome regio Andalusië. Het is al jaren bekend dat Andalusië vaak de hoogste temperaturen registreert van heel Spanje, sterker nog, de hoogst geregistreerde temperatuur van 47,4 graden werd geregistreerd in de provincie Córdoba. Maar betekent dit dat het echt overal heet is in de zomermaanden in Andalusië?

De afgelopen maand juli was volgens de Spaanse weerdienst AEMET de warmste sinds 1961 met een gemiddelde temperatuur van 27,7 graden, wat 1,7 graden meer is dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Er werden op meerdere plaatsen lokale hitterecords verbroken met temperaturen die boven de 44 en dicht bij de 45 graden kwamen.

De Aemet geeft aan dat het gemiddelde van 27,7 graden in juli enkel wordt overtroffen door de gemiddelde temperaturen in de regio Andalusië in 2015 (28,5 graden), 2022 (28,2 graden) en 2020 (28 graden). Afgelopen juli hadden de steden Málaga en Granada uitzonderlijk hoge temperaturen, met gemiddelden van 29,4 en 28,8 graden, respectievelijk 3,4 en 2,3 graden boven het normale gemiddelde voor de periode 1991-2020. In andere regio’s was het ook zeer warm. Zo had Almería een gemiddelde van 28,5 graden (+2,3 graden), Cádiz 25,5 (+0,8), Córdoba 29,7 (+1,9), Huelva 27,4 (+1,6) en Jaén 29,7 (+1,8).

Uit het bovenstaande zou je dus kunnen opmaken dat het inderdaad erg warm is, maar eigenlijk is dat altijd zo in de zomermaanden, net zoals op veel andere plaatsen in bijvoorbeeld Extremadura, Murcia en het zuiden van Castilla-La Mancha. Er zijn altijd extremen, waarbij het kwik gedurende korte tijd ver boven de 40 graden stijgt, maar dat zijn vaak momentopnamen. Maar hoe is het klimaat dan in Andalusië?

Zonnige dagen en warme zomers

Het weer in Andalusië is, over het algemeen, zeer mild en aangenaam. De zomers zijn warm en droog, met gemiddelde temperaturen die vaak boven de 30 en soms boven de 40 graden uitkomen, vooral in juli en augustus. De hitte kan vooral in het binnenland intens zijn, waar temperaturen soms de 44 graden naderen of zelfs overschrijden.

Zachte winters

De winters in Andalusië zijn over het algemeen mild, met gemiddelde temperaturen variërend tussen 12 en 18 graden. Sneeuw is zeldzaam, maar in sommige bergachtige gebieden zoals de Sierra Nevada en de Sierra de las Nieves kan het wel voorkomen.

Regenval

Ondanks het zonnige imago, kent Andalusië ook regenachtige periodes, vooral tussen november en maart. Echter, de regenval is meestal kort en intens, waarna de zon snel weer doorbreekt.

De afgelopen jaren

In de afgelopen jaren hebben we enkele veranderingen opgemerkt in het weer van Andalusië. De gemiddelde temperatuur is licht gestegen, wat in lijn is met de wereldwijde trends van klimaatverandering. Het is niet ongewoon geweest om enkele hittegolven in de zomer te ervaren, en winters die warmer zijn dan gemiddeld.

De kustgebieden

De Costa del Sol, Costa Tropical, Costa de Almería en Costa de la Luz liggen allemaal in Andalusië, maar hun weersomstandigheden variëren enigszins vanwege hun geografische locatie en invloeden van zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Hier is een korte samenvatting van het weer en de gemiddelde temperaturen in elk van deze gebieden:

Costa del Sol:
Het staat bekend om zijn milde winters en warme zomers. Het is een van de zonnigste plekken in Spanje. In de zomer liggen de temperaturen tussen 25 en 30 graden, maar kunnen soms stijgen tot 35 graden. Winters zijn mild met gemiddelden tussen 12 en 18 graden.

Costa Tropical:
Het heeft een subtropisch microklimaat, met warme zomers en zachte winters. In de zomer liggen de temperaturen tussen 25 en 30 graden. In de winter variëren ze tussen 13 en 20 graden.

Costa de Almería:
Het is een van de droogste Europese kustgebieden met zeer weinig regenval. De zomers zijn heet, en de winters zijn mild. Zomers kunnen de temperaturen stijgen tot boven de 30 graden. De wintermaanden zijn gemiddeld tussen 12 en 20 graden.

Costa de la Luz:
Gelegen aan de Atlantische kant van Andalusië, heeft het iets koelere zomers en mildere winters dan de andere Costa’s. Het kan ook winderiger zijn, vooral in de Tarifa-regio. In de zomer liggen de temperaturen tussen 20 en 28 graden, terwijl de winters temperaturen tussen 10 en 18 graden hebben.

Hoewel deze gemiddelden een algemeen overzicht geven, kan het weer elk jaar variëren. Ook kunnen microklimaten en lokale geografische kenmerken invloed hebben op de exacte temperaturen en weersomstandigheden in specifieke gebieden binnen deze regio’s. Ondanks dat er soms uitschieters zijn wat betreft de temperaturen, blijft Andalusië een regio met een heerlijk klimaat, ideaal voor diegenen die houden van zon en warmte.

Ga naar de inhoud